Schlagerblogg 2014 - Deltävling 4

Örnsköldsvik
Förra veckan blev något av ett tippningsfiasko för mig, men jag hade i alla fall rätt i att Oscar Zia gick till final. Jag tyckte att startfältet var väldigt svagt. Och mellanakterna. Vad händer med mellanakterna?? Eller i och för sig så var filmen med Glenn Hysén rolig. Resten var inte det. Programledarnas skämt faller platt. OS-parodin var bara crazy. Och Björn Gustafssons hoink hoink-moment? Fy fan.
Men nu blickar vi framåt! Tyvärr måste jag säga att sista deltävlingen inte bjuder på många höjdpunkter rent musikmässigt. Jag har två klara favoriter, och generellt så är detta den mest lättippade veckan hittills.
Förra årets genombrottspopsnöre Anton Ewald är tillbaka och sugen på revansch, likaså Alcazar som nu är med för 5:e gången. De har alltid bra låtar, så även detta år.
Jag är dock vädligt skeptisk till det Tomas Ledin-medley som ska fungera som mellanakt. Låter inte det väldigt folkparksmellanmjölkigt? Ledin-låtarna är ju de mest sönderspelade vi har. Men kanske kör han lite nya spännande versioner? Here's hopin'!
 
 
 

Alcazar - Blame it on the disco
Sveriges främsta försvarare av discogenren är tillbaka med en catchy låt som låter lite som om deras senaste två discobidrag "Headlines" och "Stay the night" skulle ha haft discosex och fått ett discobarn tillsammans. Tight koreografi och tonvis med charm levereras av tre fullkomliga superproffs. Detta måste till final!

I.D.A - Fight me if you can
Är det bara jag, eller är det vansinnigt mycket rock det här året?? Det här kanske diggas av de rockfrälsta eftersom det finns en snygg melodi nånstans där i oväsendet och sångerskan är ascool. Men det är så långt från min tekopp att det inte ens är te. Snarare irish coffee. Utan coffee. 

Janet Leon - Hollow
Janet tävlade också förra året med en av mina favoritlåtar från MF 2013, nämligen "Heartstrings". Då kom hon femma i sin deltävling (ORÄTTVIST!). I år tänker hon komma längre genom att dra ner på tempot och sjunga om ett annat ord på H. Hon är en kompetent sångerska och detta är en snygg låt, men den lyfter aldrig och det sänker betyget avsevärt. Andra Chansen hoppas jag på för grymma Janet, men det blir nog snöplig femteplats.

Ammotrack - Raise your hands
Men hallå, TVÅ rockrökare i samma deltävling!? Give a gay a break! Detta kan i bästa fall kamma hem en hyfsad sjätteplats. Hör ni det, rocksnubbar-i-bandet-som-jag-redan-glömt-namnet-på? Håll er borta från prispallen!

Josef Johansson - Hela natten
Om vi ponerar att killarna i Ansiktet låg med varandra och blev gravida (för vi ponerar även att cis-män kan bli gravida i denna ponering) och sedan födde en välskapt son så skulle han se ut och låta precis som Josef Johansson. Låten? Jovars. Skrällvarning.

Linda Bengtzing - Ta mig
Detta energiknippe (och tillika Melloveteran) till människa har aldrig gjort mig besviken tidigare i tävlingen, men i år har Linda gjort nåt dumt och bytt genre!! I ett försök att modernisera sig har hon övergivit schlagern och vill nu satsa på att bli en ball popartist istället. ERROR. Linda, det är som schlagerdrottning vi älskar dig! Men en Andra Chans bör du få ändå eftersom du är så jävla grym.
 
Ellinore Holmer - En himmelsk sång
En del känner säkert igen Ellinore från Glada Hudik-teatern. Hon har medverkat i båda filmerna som gjorts med/om teatergruppen, och trots att hon bara hade en enda talad replik i första filmen så spelade hon skjortan av alla de andra. Och när hon och Theresia Widarsson tog ton i kyrkan under en mycket känslosam scen så reste sig vartenda hårstrå på kroppen. Nu gör hon debut som solosångerska, och hur mycket jag än gillar Ellinore så kan jag inte gilla den här trista låten. Dessutom har hon svårt att sjunga rent, vilket kan bero på nervositet men likväl pajar hennes framträdande. Sorry Ellinore, men det kan nog bli en sistaplats.

Anton Ewald - Natural
Sveriges mesta lammkött är tillbaka efter förra årets hedervärda fjärdeplats. Han hoppas på att göra en Saade och först komma fyra och sedan ställa upp nästa år igen och vinna alltihop. Och visst kommer hunk-Anton att gå till final, men där tror jag att en lång, skånsk blondin kan sätta käppar i hjulet för honom. Hur som helst så har han en bra låt (men jag gillade "Begging" bättre") och ursnygg koreografi, men sången är inte helt hundra. Fast det spelar ju ingen roll när man heter hunk-Anton!


TILL FINAL
Alcazar
Anton Ewald

TILL ANDRA CHANSEN
Josef Johansson
Linda Bengtzing
 
FEMMA
Janet Leon

Schlagerblogg 2014 - Deltävling 3

Göteborg

Idag blir det en snabblogg eftersom Mutti och Pappsen är på besök. Trevlig schlagerkväll!

Till final:
State of Drama
Oscar Zia

Till Andra Chansen:
CajsaStina Åkerström
Shirley Clamp

Schlagerblogg 2014 - Deltävling 2

Linköping
Förra veckan i Malmö lyckades jag tippa vidare rätt låtar, men till lite fel ställen. Debutant-Ellen snattade finalplatsen som jag trodde att Debutant-Linus skulle ta, och han får istället göra La Paparizou sällskap i Andra Chansen. Yohio gick på autopilot och var dötråkig med en dötråkig låt men gick till final ändå. Suck.
Programmet i stort var väl ingen höjdare, programledarna var übernervösa och det märktes lite för mycket. Anders Janssons monolog om vikten av att rösta skulle vara rolig och underhållande, men det var det väl knappast någon som tyckte att den var varken rolig eller underhållande? Jag menar, jämför med förra årets mellanakt i första deltävlingen - när Gina och Danny rockade loss tillsammans med Kristian Luuk och Lena Ph i shownumret "Karl för sin kostym". Wow. Ryktet säger dock att det ska bli bättre denna vecka.
Så nu blickar vi framåt! I Linköping får vi se två veteraner återvända, nämligen Sanna "Går-alltid-till-final" Nielsen och Martin "Jag-vann-över-"Håll om mig"-2005-tack-vare-bajsjuryn-och-kom-på-19:e-plats-i-ESC" Stenmarck. Vi möter även forna X-Factordeltagare i form av Manda och J.E.M, samt "Dansa, pausa"-Panetoz.
Svårtippat är det, främst för att svenska folket är pucko deluxe och röstar hejvilt, men jag HOPPAS att det blir som jag tror. Heja Sanna och Martin!
 
 

J.E.M - Love Trigger
För de cirka 10 personer som följde X-Factor så är denna sköna trio välkända, men för er andra kan jag meddela att gruppen bildades av X-Factorjuryn under tävlingen och de slutade på 4:e plats. En helt okej låt med säkra artister. Tankarna går lite till Black Eyed Peas. Blir Andra Chansen som bäst.

The Refreshments - Hallelujah
Rockabilly har vi sett i tävlingen förr i form av Top Cats (final via Andra Chansen 2012) och The Playtones (direkt till final 2011). Det brukar alltså gå bra för genren, men det här är en svagare låt än de som ovan nämnda grupper tävlade med. Men mina föräldrar (och typ hela deras generation) gillar den här grejen, och hade de inte varit i Thailand när tävlingen sänds så hade de nog kunnat slänga iväg en röst eller två på detta. Jag gillar det inte alls men misstänker att dessa herrar eventuellt kan få uppleva ett hallelujah moment denna afton.

Manda - Glow
Ännu en debutant i tävlingen (vi har många sådana i år), även hon en rest från X-Factorfiaskot. Detta är tyvärr skittrist och Manda sjunger ganska illa. Jumbo!!

Panetoz - Efter solsken
I like it! Charmiga grabbs med en skön låt. Tyvärr så lyfter den aldrig riktigt, och det kan säkert stjälpa dem. Synd i såfall, för jag hade gärna sett Panetoz i final. En hyfsad sommarhit blir det nog hur som helst.

Pink Pistols - I am somebody
Vad vore Mello utan lite hbtq på scenen? Duon Straight Up som gjorde Pride-låten häromåret har slagit sig ihop med dragshowgruppen Dark Ladies och bildat Pink Pistols. Det här kommer gaypubliken älska, men inte lika mycket som de älskar Sanna Nielsen tyvärr. Men snyggt nummer, synd bara att denna gaydiscolåt är alldeles för slätstruken.

Sanna Nielsen - Undo
 
Sanna har varit med i Melodifesitivalen cirka 2000 gånger och hon har alltid gått till final. 2008 var hon nära att vinna alltihop med "Empty room", men jurygrupperna tyckte bättre om Charlotte Perrelli och "Hero" det året. Kan detta bli Sannas år? Hon har som vanligt en riktigt bra låt. Sist körde hon den schlagerhärliga "I'm in love", nu är hon tillbaka med en mastodontballad som jag misstänker komma krossa allt motstånd denna vecka. Final!
 
Little Great Things - Set yourself free
Men blä vad trist. Ett gäng emokillar som skränar i tre minuter och låtsas vara Green Day. Sexa.

Martin Stenmarck - När änglarna gått hem
Sin smöriga titel till trots så är det här en riktigt bra schlagerlåt. Ljusår bättre än "Las Vegas". Om alla ni svenssons där ute i stugorna inte har hunnit fyllna till alldeles av lördagsgroggen när Martin som kvällens sista artist kliver upp på scen och kör sin arenaschlager så tror och hoppas jag att ni fattar att detta är finalvärdigt, och därmed även röstar därefter.


TILL FINAL
Sanna Nielsen
Martin Stenmarck

TILL ANDRA CHANSEN
Panetoz
The Refreshments
 
FEMMA
J.E.M

RSS 2.0