Schlagerblogg 2013 - Deltävling 4

Malmö
Okej, jag har officiellt tappat allt hopp om detta års festival efter förra veckans förbluffande resultat. Gubbarna med plojlåten "En riktig jävla schlager" gick vidare till final ihop med radioskvalbandet State of Drama med tråklåten "Falling". Detta börjar mer och mer likna floppåret 2010, och antagligen får vi en lika urtrist vinnarlåt som då Anna "rådjursögon+Converse" Bergendahl fixade oss det sämsta Eurovisionresultatet någonsin. Min favvo Amanda Fondell var mer quirky än nånsin och flummade bort sin grymma låt med ett rörigt och tillgjort scennummer.
Snackisen i den sista deltävlingen är Army of Lovers comeback, och oavsett låtkvalitét så kommer detta garanterat att bli en underhållande kväll. Dessutom gör Alcazar comeback med ett hitmedley i mellanakten tillsammans med Danny. Schlagergodis kallas det!
 
 

Army of Lovers - Rockin' the ride
"Rockin' the ride"-numret är precis så provocerande och politiskt inkorrekt som man förväntar sig av Army of Lovers. Bard hoppar runt som bebis på crack, Barda åmar sig i vuxenblöja och Camilla Henemark sitter på en tron och mimar, förutom i sticket då hon pratar med mörk och majestätisk stämma. Jag tror inte att det här är vad svenskarna går igång på, men eftersom de verkar rösta hejvilt i år så kan detta lika väl gå till final för att där vinna hela skiten.

Lucia Piñera - Must be love
Debutanten Lucia är blott 18 år och sjunger fantastiskt och låter som Adele. Dessvärre låter hennes låt även ganska likt Adeles "Rolling in the deep" i refrängen. Och den lyfter aldrig riktigt. Men cred till Lucia som är asgrym och förtjänar en framgångsrik karriär, vi har inte många sångerskor som hon i Sverige.

Robin Stjernberg - You
Mitt hatbjekt från senaste "Idol"-säsongen har slimmat till sig och till och med lyckats vässa till artisteriet. Och skaffat sig en redigt bra låt faktiskt. Det tar emot att heja på Robin, men det här förtjänar finalplats. Om Robin fixar låten utan falsksång alltså, för JISSES vilken svår låt.

Sylvia Vrethammar - Trivialitet
Det här är inte dåligt, men ack så förutsägbart. Lite jazz/bossa/vis-aktigt, precis som man förväntar sig av Sylvia. Hennes nyvunna fans efter "Så mycket bättre" kan säkert rädda henne från jumboplatsen och ge henne en sjundeplacering.

Ralf Gyllenhammar - Bed on fire
Denna typ av bombastiska nummer och stora röster brukar alltid få svenskarna på fall, så Ralf är garanterat med i toppstriden. Inte min tekopp, men rent objektivt så tycker jag att det här är snyggt, eget och häftigt.

Behrang Miri - Jalla dansa sawa
Deltävlingens gladaste bidrag och tillika veckans största skrällchans. Det här kan bli årets "Upp & hoppa". Låten är ganska fjantig, men Behrang och hans gäng är sjukt charmiga och det är svårt att inte ryckas med. Med det kassa finalfält vi har än så länge så skulle det definitivt inte bli värre i Behrangs sällskap.

Terese Fredenwall - Breaking the silence
Alldeles för anonymt, jag tror att debutant-Terese slåss med Sylvia om sistaplatsen.

Ulrik Munther - Tell the world I'm here
Veckans bästa låt, i min mening. Sveriges egen Justin Bieber levererar arenapop av rang och om den här går till final (vilket den borde) så har den hittills störst vinstchans. Och den är en av få låtar från årets tävling som vi inte skulle behöva skämmas för i Eurovision efter förra årets gigantsuccé med Loreen.


TILL FINAL
Ulrik Munther
Robin Stjernberg

TILL ANDRA CHANSEN
Ralf Gyllenhammar
Behrang Miri
 
FEMMA
Army of Lovers

Schlagerblogg 2013 - Deltävling 3

Skellefteå
Förra veckan bjöd på snäppet vassare låtar än första deltävlingen. Denna vecka ser jag fram emot att få se Amanda Fondell, Eddie Razaz och Caroline af Ugglas i det hittills starkaste startfältet. Lördagkvällen kommer jag dock att spendera på lokal då min fabulösa 30-årsfest (yes, I'm that old) går av stapeln, så det får bli repris eller SvtPlay för mig.
Mest pepp är jag för att mina darlings Rennie Mirro och Karl Dyall kommer och uppträder med Gina och Danny i mellanakten. They RULE! 
 
 

Eddie Razaz - Alibi
Denna Saade-aktiga dänga sätter sig som klister. Eddie är dessutom snygg och charmig och sjunger bra mycket bättre än när han var med i Idol. Det blir nog raka vägen till Friends Arena för Eddan!

Elin Petersson - Island
Åh, en sådan stereotyp singer/songwriter-donna! Trassligt hår och ömsint blick in i kameran, ensam med en gitarr på scenen. Finstämt - ja. Men brukar sådant här funka? I och för sig satte jag chipsen i halsen fler än en gång förra veckan när röstningsresultaten lästes upp, så jag antar att detta kan skrälla. Men Andra chansen som bäst.

Ravaillacz - En riktig jävla schlager
Ett av årets mest hajpade bidrag då det framförs av den extremt udda kvartetten Tommy Körberg, Mats Ronander, Claes Malmberg och Johan Rabaeus. Gubbarna bjuder på lite meta-humor. Men är det ens särskilt roligt? Jag garvade mer åt Björn "HERRRRRRRRRRRRRRRREGUD!" Ranelid.

Amanda Fondell - Dumb
Sveriges bästa Idol-vinnare jämte Agnes har i mina ögon denna deltävlings bästa låt och dessutom ett scennummer som fullkomligt skriker La Fondell. Till final bitte!

Martin Rolinski - In and out of love
BWO:s sångare kör solo och det låter som - hör och häpna - BWO! Detta är så likt "Temple of love" och "Lay your love on me" att man undrar var tusan Alexander Bard och Martina Schiptjenko gömmer sig. Men båda nämnda låtar är ju asgrymma, så jag gillar detta. 

Caroline af Ugglas - Hon har inte
Sveriges uddaste och lustigaste artist är tillbaka efter dundersuccén med "Snälla, snälla" 2009. Hennes nya låt följer i sin föregångares fotspår både musikaliskt och textmässigt. Caroline sjunger som vanligt helt fantastiskt och har säkerligen tillräckligt många fans för att komma minst femma.

State of Drama - Falling
Detta skulle jag kort och gott vilja kalla TRÅKIGT!!!!!!!!!

Janet Leon - Heartstrings
Om du var en av de 10 personer som följde "Made in Sweden" på TV4 så känner du garanterat igen Janet. Där fick man följa henne och hennes kamp för att bli superstjärna med hjälp av Idol-juryn Laila Bagge, Andreas Carlsson och Anders Bagge. Den här låten är modern, egen och Janet sjunger riktigt grymt och har ett ursnyggt nummer. STOR finalchans.


TILL FINAL
Janet Leon
Martin Rolinski

TILL ANDRA CHANSEN
Eddie Razaz
Amanda Fondell
 
FEMMA
Ravaillacz

Schlagerblogg 2013 - Deltävling 2

Göteborg
Sveriges framsida verkar enligt förhandsrapporterna bjuda på ett betydligt starkare startfält än förra veckans sömnpiller till premiär. Här har vi MILF-trion Wahlgren, Silver och Hedlund som ska försvara schlagergenren, Rickard Wolff bjuder på visa, Joacim Cans kör en överraskande genre, och valpen Anton Ewald har antagligen ett Saade-liknande genombrott att vänta. Dessutom blir det Bollywood-nummer med Danny och Gina samt lite Lady Gaga på svenska... Peppen!!
 

Anton Ewald - Begging
Nu när Eric Saade har passerat puberteten så behöver Sverige en ny tonårsidol, och vad kan då passa bättre än en dansant 19-årig hunk med en Kempe-pennad poplåt? Anton dansade bakom Andreas Lundstedt förra året och kliver nu fram i rampljuset. Snyggt, klistrigt och charmigt. Finalchans!

Felicia Olsson - Make me no. 1
En grym sångerska med en stabil låt som antagligen kommer drunkna i konkurrensen denna vecka.

Joacim Cans - Annelie
Jocke Cans som annars sjunger hårdrock i Hammerfall har nu förvandlats till någon slags Nordman/Winnerbäck-hybrid. Tanterna ute i stugorna som röstade Cans till vinst i Körslaget kommer säkert digga detta, Andra Chansen månne?

Swedish House Wives - On top of the world
Pernilla Wahlgren, Hanna Hedlund och Jenny SIlver slår sina påsar ihop och det låter riktigt bra. Detta är schlager i modern popkostym. Jag tycker den är lite svag, men den förtjänar att gå vidare till åtminstone AC.

Tone Damli & Erik Segerstedt - Hello goodbye
Men ack så harmlöst. Radioskval. Tråkigt. Som "Running scared" fast sämre. Nej tack.

Louise Hoffsten - Only the dead fish follow the stream
Nja, Louise är ju så ball, men här får hon nog se sig slagen av starkare låtar och vassare nummer. Cudos till att hon kör hårt på Carola-fläkten dock. Får Cookies 'N Beans-vibbar från förra veckan.

Rikard Wolff - En förlorad sommar
Kan inte låta bli att älska Rikard. Chanslös låt (gissar jag) i sammanhanget, men en oerhört vacker text och vilken närvaro mannen har! Plus i kanten för att Sara Isaksson plötsligt dyker upp och körar.

Sean Banan - Copacabanana
Säga vad man vill om Sean Banan, men han kan detta med underhållning, För mig får han gärna gå till final, för jag blir jävligt glad av detta. 3 fartfyllda minuter som dessutom innehåller en liten homohyllning vilket självklart får pluspoäng från mig.


TILL FINAL
Anton Ewald
Sean Banan

TILL ANDRA CHANSEN
Swedish House Wives
Joacim Cans

Schlagerblogg 2013 - Deltävling 1

Karlskrona
Tonight's the night! Tävlingen startar i södra Sverige och Gina Dirawi är tillbaka som programledare fast med ny kollega i form av fjolårets sämsta förlorare Danny. Idel debutanter i startfältet vilket inte behöver vara dåligt, men i mitt tycke är detta en oerhört svag deltävling låtmässigt, men vissa låtar kan säkert höjas om de har snygga scennummer. 6 veckors schlagereufori börjar nu!
 


David Lindgren - Skyline
Förra årets genombrott (bortsett från Loreen förstås) fortsätter på samma spår, men med en låt som inte är lika direkt och klistrig som "Shout it out". Dessutom är den ungefär exakt vad Danny gjorde förra året, med obligatoriskt dance break i mitten. Stabilt, men tråkigt.

Cookies 'N Beans - Burning flags
Dessa tjejer förtjänar ett större genombrott än vad de fått hittills. Frida Öhrn från Oh Laura är frontfigur i detta countryinspirerade band, och denna låt är faktiskt riktigt bra. Detta går vidare åtminstone till Andra Chansen.

Jay-Jay Johansson - Paris
Många "alternativa" artister gör debut i festivalen i år, Jay-Jay är en av dem. Låten är precid vad man förväntar sig av denna herre, och i detta sammanhang kommer den att sticka ut men glömmas bort fortare än Gina och Danny hinner säga "nu kör vi".

Mary N'Diaye
Mary från storfloppen "The Voice" hyllar sina afrikanska rötter med denna medryckande dänga. Sköna rytmer, töntig text och en grym artist kan ta detta vidare.

Erik Gadd - Vi kommer aldrig att förlora
I min mening är Erik Gadd Sveriges mest överskattade artist. Men han är omtyckt och kan säkert ro hem en massa röster på forna meriter. Jag tycker att det här är samma radioskval som han alltid gjort, men får säkert en hyfsad placering.

YOHIO - Heartbreak hotel
En spännande okänd debutant som ingen någonsin hört talas om har alltid chans att överraska och vinna på detta. YOHIO har tidigare haft stora framgångar i Japan och vill nu slå i hemlandet. Jag älskar den androgyna stilen och tonen, men låten är blääää. Om ni frågar mig, vilket ni förstås gör.

Anna Järvinen - Porslin
En av årets mest otippade artister. Anna är en tokyllad indiepop-tjej, okänd för den stora publiken. Denna finfina ballad är underbart vacker, och min favorit i denna deltävling.

Michael Feiner & Caisa - We're still kids
Ja, jisses. Vad säger man om detta? Här har man försökt blanda lite svensktoppspop med dance-beats. Sjukt tråkigt slut på en till stor del trist deltävling.


TILL FINAL
David Lindgren
Anna Järvinen

TILL ANDRA CHANSEN
Cookies 'N Beans
Erik Gadd

RSS 2.0