Schlagerblogg 2016 - Deltävling 4

Gävle
Åter igen har svenska folket svikit mig. After Dark kom SIST!? SMILO femma!? Fy på er Sverige! Skämmes!
Jaja. Ny vecka, nya möjligheter. Sarah Dawn Finer är tillbaka som programledare, vilket bådar mycket gott! 2012 när hon ledde skutan ihop med Gina Dirawi och Helena Bergström var det bästa programledaråret någonsin i Melodifestivalen. Och Helena Bergström och Sissela Kyle dyker upp i sketcher! FUN!
Dessutom kommer Jon Henrik Fjällgren (förra årets tvåa, för er som inte minns det) och jojkar i en av röstningspauserna. Jag älskar Jon Henrik! Gå in på youtube och sök fram hans audition till Talang så kommer ni förstå varför.
Och oavsett resultat och låtkvalitet så har vi ännu en schlagerskola med Gardell att se fram emot, samt en ny recitation av klassisk schlagerlåt av en välrenommerad Dramatenskådis.

Eclipse - Runaways
Ni som besviket utbrustit "Men var är en obligatoriska rockrökaren!?" och slängt groggen på teven de tre senaste lördagarna kan nu pusta ut. Ni som varit med ett tag vet att rock inte är farbror Bobbys favoritgenre i den här tävlingen, men det här är ändå hyfsat bra tycker jag. Det blir månne en Andra Chans för rockisarna.

Dolly Style - Rollercoaster
Den mest enerverande grupp som någonsin deltagit i Melodifestivalen är tillbaka med en (tack och lov) inte fullt lika enerverande låt som debuten "Hello Hi" från 2015. Den här typen av tuggummipop med tre überkäcka tjejer i fula peruker får mig att vilja kaskadkräkas på teven. Barn älskar väl det här (min då 4-åriga brorsdotter sjöng på "Hello Hi" förra året tills öronen blödde på oss), men förhoppningsvis så gömmer föräldrarna sina telefoner så barnmaffian inte kan rösta detta vidare. Förra året stoppades dom i Andra Chansen av Dinah Nah, jag hoppas att de inte ens tar sig dit i år. För vår kollektiva mentala hälsas skull.

Martin Stenmarck - Du tar mig tillbaks
NÄ-EJ Martin! VAD är det här? "När änglarna gått hem" från 2014 var ju faktiskt riktigt bra, men det här? TRÅKIGT! Refrängen påminner om "Whiter shade of pale" från 1967, och hela låten låter också hopplöst omodern. Så mossigt och tråkigt. Som en gammal dassig tryckarlåt som spelas när dansbanan stänger och dom tänder lyset. Fan Martin. Tur att du är sexig, annars hade jag aldrig förlåtit dig.
 
Linda Bengtzing - Killer girl
La Linda är tillbaka i mellon efter fiaskot med "Ta mig" från 2014, och nu är hon tillbaka i schlagergenren där hon hör hemma. Det här är väl den svagaste schlagerdängan hon ställt upp med (jämfört med KLASSIKERNA "Alla flickor", "Jag ljuger så bra", "E det fel på mig", och "Hur svårt kan det va"), men jag älskar Linda och hoppas att hon får åtminstone en Andra chans. Men efer att After Darks schlagerpärla fick kalla handen av tittarna förra veckan så är jag lite orolig för jordgubbsälskaren Linda. Hon kan se sig besegrad av den dära rockande eklipsen där uppe.

Frans - If I were sorry
"Vem i helsike är Frans!?" tänker ni nu. Jag kan faktiskt säga att ni ALLA vet vem denna kille är. Dock så var det ungefär 9 år sedan ni senast hörde om honom. Det var nämligen Frans som gjorde den så kallade "Zlatan-låten", som egentligen hette "Who's da man". Ni vet "I love you ich liebe dich, Zlatan Ibrahimovic".
Nu har Frans kommit igenom puberteten och har tydligen planer på en artistkarriär. Och sanningen är att den här r'n b-låten faktiskt är riktigt bra. Den smyger sig på och blir bättre och bättre för varje lyssning. Det luktar genombrott för lill-Frasse, och jag ser honom gärna i final.
 
Panetoz - Håll om mig hårt
Sveriges skönaste grupp fick en dunderhit med sitt förra bidrag "Efter solsken" 2014, och den här låten är minst lika klistrig och glädjespridande. En bagatell, javisst. Men det är det här Mellon handlar om för mig - glädje, dans och fest! Jag hoppas på finalplats för de skönaste boysen i stan.
 
Molly Sandén - Youniverse
Molly har medverkat i mellon två gånger förut och gått direkt till final båda gångerna. 2009 tävlade hon med "Så vill stjärnorna", en låt så sockrig och snuttepluttgullig att Sverige fick en kolletiv sockerchock och röstade Mollsan till final. Väl där fick vi dock tillbaka vettet och placerade henne på en välförtjänt sistaplats. Bättre gick det 2012 då hon kom femma med "Why am I crying", också känd som "Låten om uppbrottet från Eric Saade".
Den här låten har hon skrivit med bland andra sin pojkvän Danny Saucedo, också känd som "Han som stal Molly från Eric Saade". Den är snygg och välproducerad och Molly sjunger asgrymt, men jag tycker det är tråkigt. Men eftersom alla låtar som gått vidare hittills har varit i typ samma stuk så blir det väl final för Sandénskan. Grattis Molly till att din slätstrukna radioskvaldänga tydligen är helt rätt i tiden.

TILL FINAL
Molly Sandén
Panetoz

TILL ANDRA CHANSEN
Frans
Eclipse
 
FEMMA
Linda Bengtzing

Schlagerblogg 2016 - Deltävling 3

Norrköping
Men GUD vad ni röstar knasigt! Jag förstår inte! Skärpning! Men okej, "Save me" var kanske inte riktigt lika dålig som jag tyckte den var vid första lyssningarna...
Nåväl. Höjdpunkten förra veckan var inte någon av de tävlande bidragen, utan Charlotte Perrellis mellanaktsnummer "Här är jag", schlagerdivornas försvartal! Kanonbra låt, jättesnyggt nummer, och Charlotte levererade som den proffsdiva hon är. Gina skötte sig bra i vanlig ordning, men jag tycker att skämten är i ljummaste laget. Hoppas på ändring nu när Henrik Schyffert gör henne sällskap i Sveriges Peking!
Dramaten-tolkningarna av tidigare bidrag och Jonas Gardells schlagerskola håller fortsatt hög klass (även om jag tvivlar på att någon kommer kunna toppa Stina Ekblads "Groupie"-läsning från första deltävlingen).
Väl mött i schlagerland!

SaRaha - Kizungozungo
Ett afroetno-bidrag! Hoppsan hejsan, så välkommet! Inte så illa faktiskt. Med sämre konkurrens hade nog SaRaha kunnat ta sig till final eventuellt, men nu möter hon publikfavoriter som Oscar Zia och After Dark. Andra Chansen som bäst.

Swingfly feat. Helena Gutarra - You carved your name
Swingfly gör comeback! "Men gud vad det här låter som Teddybears STHLM!" tänker ni nu, och det gör ni himla rätt i för Jocke Åhlund har nämligen skrivit låten tillsammans med allas vår Kleerup. Tyvärr blir detta ingen ny "Me and my drum" dock. Det rycker förvisso en aning i dansnerven och Helena Gutarra är ball, men det räcker faktiskt inte för mig, Swingis. Jag tippar femma som bäst.

SMILO - Weight of the world
Alltså vad är grejen med alla dessa okända pojkband som dyker upp i Mello varje år? Det går ju liksom ALDRIG bra för dem? Förutom när State of Drama helt jävla oförklarligt gick direkt till final med världens tråkigaste låt för några år sedan. Men nej, jag tror det blir floppeli-flopp och sistaplats för dessa söta men ack så hopplösa pojkar.
 
After Dark - Kom ut som en stjärna
Jag avgudar Christer Lindarw och After Dark. Här har vi gayig schlager deluxe!  Jag hoppas att folket röstar detta vidare direkt till final! En final med AD blir blir alltid mycket roligare! Heja Christer! GAY POWER!

Lisa Ajax - My heart wants me dead
Har ni också undrat varför man inte hört någt om Lisa Ajax sedan hon vann Idol för snart två år sen? Svaret har ni här: hon gör galet tråkig och identitetslös musik som ingen vill lyssna på. Risk finns att Lisas fans röstar detta vidare till Andra chansen. Notera dock att detta vore mycket mycket dumt av Lisas fans. 
 
Boris René - Put your love on me
Hej du Boris, du är ju kanonbra! Skön och snygg låt, om än lite "powerlös". Men Boris sjunger grymt bra. Och med tanke på att svenskana verkar gillar den här typen av slätstrukna radiohits så blir det nog minst Andra chansen för Boris.
 
Oscar Zia - Human
Charmiga Oscar tog After Darks råd och kom ut som en stjärna för ett par veckor sedan. Han har veckans snyggaste låt. Jag tycker personligen att den är tråkig, men Oscar har fjortisarna i sin hand och något annat än finalplats vore mycket märkligt.

TILL FINAL
Oscar Zia
After Dark

TILL ANDRA CHANSEN
Boris René
SaRaha
 
FEMMA
Swingfly feat. Helena Gutarra

Schlagerblogg 2016 - Deltävling 2

Malmö
Okej, jag erkänner. Robin Bengtssons låt växte liiiite under förra veckans program. Men det är fortfarande snarkvarning enligt mig. Kvällens största behållning var Stina Ekblads dramatiska läsning av texten till Samir & Viktors "Groupie", samt Jonas Gardells schlagerskola. 
Den här veckan besöks Malmö. Flera återvändande artister, en del med bättre låtar och en del med sämre. Charlotte Perrelli skulle ha programlett tillsammans med Gina Dirawi men på grund av en så kallad "avtalsmiss" så kommer La Perrelli inte att programleda utan endast medverka som någon form av utökad gästartist. Det ryktas om att hennes nummer kommer vara riktigt vasst. Gina får således leda skeppet på egen hand, vilket hon naturligtvis kommer fixa galant. Vi bjuds även på en ny Dramatentolkning av en känd mellolåt, och Gardell fortsätter schlagerskolan. Väl mött i schlagerland!

David Lindgren - We are your tomorrow
Söta Skelleftesonen David som förutom Mello just nu rockar järnet med skön stämsång i musikalen "Jersey Boys" i Stockholm har varit med två gånger tidigare och gått till final båda gångerna. Den här gången har han dock sin svagaste låt hittills. Andra chansen?

Viktor & Natten - 100%
Nej Viktor, det här är inte 100%. Eller jo, 100% tråkighet kanske. Mjäkigt, powerlöst och fullkomligt ointressant.

Molly Pettersson Hammar - Hunger
Molly fick en liten radiohit med sitt bidrag "I'll be fine" förra året, trots att den bara kom sexa i första deltävlingen. Nu är hon tillbaka med en ny låt i samma tappning, dock något mer stilren. Och tyvärr så gör hon samma misstag igen (enligt lilla mig då). Molly sjunger helt makalöst bra, men det blir för gapigt och nyanslöst och låten håller inte måttet. Att Molly står och vevar lite med armarna gör inte heller nåt fantastiskt scennummer. Kanske kan hon klättra upp ett pinnhål och få en femteplats?
 
Isa - I will wait
Isa skrällde sig direkt till final förra året med glädjepillret "Don't stop". I år har hon med sig en svulstig ballad och kvällens i särklass snyggaste nummer. Kvällens bästa låt, men med den här konkurrensen säger det egentligen inte så mycket.

Krista Siegfrieds - Faller
Finland goes Sweden! Krista tävlade för Finland i Eurovision för ett par år sedan med "Marry me" som väckte uppmärksamhet pga en liten samkönad puss mellan Krista och en kvinnlig dansare i slutet av numret. Lika "provokativt" blir det inte nu, då hon ställer upp med en bagatell till schlagerpoplåt som är lite svängig men som aldrig riktigt lyfter. Typ som alla andra låtar denna afton. 

Patrik Isaksson, Tommy Nilsson & Uno Svenningsson - Håll mitt hjärta hårt
Men lägg AV vad mossigt! Tre mossiga gubbar med mossiga looks som sjunger en mossigare än mossig låt. Tyvärr så har ju mossiga gubbkombos skrällt till final tidigare i Melodifestvalen så risk finns att även denna gubb-trio får uppträda i Friends Arena. För mig är det kisspaus deluxe.
 
Wictoria - Save me
Nej du Wickan, jag tänker inte save you. Du får faktiskt skylla dig själv som ställer upp med en så tråkig låt. SLÄTSTRUKET är ordet jag vill använda.
Och VARFÖR står du bara stilla med den där Windowsskärmsläckaren flygandes över kroppen? SVARA!

TILL FINAL
Isa
Krista Siegfrieds

TILL ANDRA CHANSEN
David Lindgren
Isaksson/Nilsson/Svenningsson
 
FEMMA
Molly Pettersson Hammar

Schlagerblogg 2016 - Deltävling 1

Göteborg
Vad vore en Melodifestival utan schlagerblogg? NOTHING, I tell you! NOTHING!
That's right, folks. Efter ett års uppehåll så tänkte jag nu återigen guida er som orkar läsa igenom dessa 6 fjolliga, fantastiska lördagskvällar. Varför då, undrar kanske vän av ordning. På det svarar jag: varför inte, din tråkiga tråkputtefnask?
I år är jag en lycklig mellonörd, eftersom manus/regigurun Edward af Sillén och hans parhäst Daniel Rehn är tillbaka bakom rodret, och dessutom är underbara Gina Dirawi (med flera) tillbaka som programledare. Detta borgar för KVALITET, mina vänner. Något det varit snålt med de senaste två åren (även om Sanna Nielsen och Robin Paulsson gjorde vad de kunde med ett dåligt manus 2015). 
Årets festival har redan skakats av sin första skandal. Anna Book snuvades snöpligt på sin comeback när hennes bidrag "Himmel för två" *paus för att kräkas lite i munnen över den extremschlagerklyschiga titeln* diskvalificerades för två dagar sedan då den redan publicerats med engelsk text efter ha varit med i Moldaviens uttagning till Eurovision 2014. Hon kommer dock att framföra låten ändå, men utom tävlan. Kanske kan det bli en sjysst gayklubbshit för Anna i alla fall. Jag kan i alla fall garantera att Anna kommer att gråta och slänga slängkyssar. Hur om helst så innebär detta att vi denna afton har det kortaste startfältet någonsin, men bara sex stycken låtar. Lika bra det kan jag tycka, för tråkigare line-up har jag då sällan skådat i Mellon. Vinnaren av årets festival finns garanterat INTE i detta gäng. Men vafan, kul blir det ju ändå. Det är ju roligt med dåliga låtar också, så vi har nåt att hata! Väl mött i schlagerland!
 

Samir & Viktor - Bada nakna
Samir "ADHD" Badran Jr och Viktor "Ingen vet vem jag är" Frisk är tillbaka efter succén med "Groupie" förra året. Personligen tycker jag att detta är fullkomligt intelligensbefriat, men jag begriper ju att alla fjortisar och kids kommer rösta detta vidare till åtminstone Andra Chansen, men antagligen blir det final pga mycket svagt motstånd.

Pernilla Andersson - Mitt guld
Alltså hallå! Mera Pernilla på svenska! Supermysigt. Är antingen helt chanslöst eller så blir det en sån där singer/songwriterskräll á la Sara Varga, Ellen Benediktson och Marie Lindström.

Mimi Werner - Ain't no good
Debutant med en galet anonym poplåt. Verserna och sticket lovar gott, men refrängen blir ett hopplöst antiklimax. Kanske piffas låten upp av scennumret, men det blir nog en kort Mello-resa för Mimi whatshername.
 
Albin & Mattias - Rik
Nej nej nej. Mattias Andréasson är ju så himla begåvad (och ruskigt vacker), men VARFÖR gör han så tråkig musik!? Nej nej nej. Kan säkert få en hyfsad placering tack vare fjortisröster, men nej nej nej. Och den dära rappande Albin-killen hjälper inte om ni trodde det. Nej nej nej nej nej nej.
Nej!

Robin Bengtsson - Constellation prize
Nämen se där, en gammal bortglömd Idol-kille! Kul! Synd att låten är lam som fan. Snygg och modern, men i övrizzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.....

Ace Wilder - Don't worry
2014 års stora genombrott (kom tvåa efter Sanna Nielsen) är ute efter revansch. Och det kommer ho inte att få tyvärr. Låten är snygg och svängig, men inte lika direkt som "Busy doing nothing". Final blir det förstås för Ace ändå, eftersom hon är hon och alla andra är sämst.


TILL FINAL
Ace Wilder
Samir & Viktor

TILL ANDRA CHANSEN
Robin Bengtsson
Albin & Mattias
 
FEMMA
Pernilla Andersson

RSS 2.0