Säsong 3 - Buffy vs Faith


Xander, Cordelia, Giles, Buffy, Angel, Willow, Oz.


Resumé
OBS! SPOILERVARNING!
Xander och Cordelia inledde oväntat ett hemligt förhållande, som när det uppdagades krossade Willows hjärta trots att hon själv funnit kärleken i Daniel "Oz" Osbourne, en ett år äldre musiker som intresserat sig för henne en längre tid.
Cordelia slets mellan sina nya känslor för Xander och lojaliteten gentemot sitt ytliga gamla tjejgäng, och valde till slut Xander och bröt upp med sitt gamla liv.
Oz visade sig vara varulv, vilket dock inte satte käppar i hjulet för hans och Willows förhållande.
Buffys och Angels förhållande fördjupades, men efter att de haft sex för första gången så förlorade Angel sin själ och blev den onde Angelus igen. Han slog sig åter ihop med Spike och sin före detta älskarinna Drusilla och ägnade all sin tid åt att bryta ner Buffy psykiskt för att till slut kunna krossa henne. Den onda trion planerade dessutom att öppna en helvetesportal som skulle suga in hela världen i helvetet.
Miss Calendars och Giles relation fick ett abrubt slut när det kom fram att hon tillhör folkstammen som förbannade Angel på 1800-talet och hade sänts till Sunnydale för att se till att Angels eviga lidande upprätthölls. I hopp om att ställa allt till rätta lyckades hon återställa den ursprungliga förbannelsen som gav Angel hans själ åter en gång i tiden, men mördades av Angelus innan hon hann berätta för någon om sin upptäckt. Förbannelsen, som Miss Calendar sparade på en diskett, hittades dock av Willow och Buffy vid ett senare tillfälle.
En andra Slayer vid namn Kendra gjorde entré. Det visade sig att eftersom Buffy dog i några minuter i säsong 1 så kallades en ny Slayer, så nu fanns det plötsligt två. Kendra dödades dock av Drusilla vid en attack mot Scoobygänget som resulterade i kidnappningen av Giles och att Willow hamnade på sjukhus.
I säsongsavslutningen bildade Buffy en oväntad allians med Spike, som tröttnat på Angelus och inte var särskilt intresserad av att förgöra världen. Buffys mamma Joyce fick veta att dottern är en vampyrdödare, vilket ledde till ett gräl mellan mor och dotter som slutade med att Joyce kastade ut Buffy, som gav sig av för att döda Angel. 
Under tiden på sjukhuset försökte Willow, Oz och Cordelia att genomföra zigenarförbannelsen och ge Angel hans själ tillbaka. De lyckades, men inte innan Angelus hunnit öppna helvetesportalen. Enda sättet att stänga portalen var att döda den som öppnade den, vilket ställde Buffy inför den fruktansvärda uppgiften att döda den hon älskar för att rädda världen. Hon gjorde det, och säsongen slutade med att vi fick se henne ta bussen ut från stan.



Rollista
Buffy Summers - Sarah Michelle Gellar
Xander Harris - Nicolas Brendon
Willow Rosenberg - Alyson Hannigan
Cordelia Chase - Charisma Carpenter
Rupert Giles - Anthony Stewart Head
Angel - David Boreanaz
Daniel "Oz" Osbourne - Seth Green
Faith Lehane - Eliza Dushku
Mayor Richard Wilkins III - Harry Groener
Wesley Wyndom-Pryce - Alexis Denisof
Anya Jenkins - Emma Caulfield
Joyce Summers - Kristine Sutherland
Principal Snyder - Armin Shimerman
Mister Trick - K. Todd Freeman
Harmony Kendall - Mercedes McNab


Handling
Säsong 3 handlar till stor del om två saker: Faith och framtiden.
Buffy återvänder från Los Angeles där hon tillbringat sommaren under falsk identitet i ett försök att fly från sitt liv och sitt öde.
Gänget går sista året på high school och nu ska de bestämma sig för vad de ska göra med sina liv. Buffy drömmer om att lämna Sunnydale för att gå på college, men hennes plikt som Slayer sätter förstås käppar i hjulet. Men så dyker Faith upp, en ny Slayer med en lite annorlunda syn på den heliga plikten.. Samtidigt får vi stifta bekantskap med en ny skurk, nämligen ingen mindre än Sunnydales borgmästare Wilkins. Han döljer en och annan hemlighet och har storslagna planer för examensdagen... Dessutom kommer Angel oförklarligt tillbaka från den helvetesdimension som Buffy skickade honom till i slutet av säsong 2. Hur och varför?


Recension
Ja, den här säsongen handlar som sagt väldigt mycket om Faith och hennes allt annat än perfekta relation till Buffy. Deras historia är det som bär denna tredje säsong, även om förhållandena mellan Willow och Oz och Xander och Cordelia också får mycket utrymme. Här dyker också Anya upp för första gången, min all-time favourite karaktär! Även Buffys och Giles relation sätts på prov.
Detta är inte en av mina favoritsäsonger, men den har ljusglimtar. Här finns scener som verkligen Slutstriden i säsongsavslutningen är grandios, och vissa scener är vansinnigt starka.
Personligen tycker jag att det hade varit intressant att se mer av hur Joyce hanterar sin dotters roll som beskyddare av mänskligheten. Visst tas det upp, men jag hade gärna sett mer av det.
Men på det stora hela så är säsong 3 faktiskt kanonbra. Mayor Wilkins är en färgstark och underhållande skurk och serien tar stora kliv framåt.


Favoritavsnitt
-Dead man's party
Avsnitt nummer två, där Buffy återvänder till Sunnydale och tvingas ta itu med allt som hon lämnade bakom sig när hon flydde till L.A. Hennes vänner vet inte hur de ska bete sig och hennes mamma har svårt att hantera dotterns plötsliga återkomst. Konflikterna når sin kulmen under en krystad och ytlig "Välkommen hem"-fest när ett gäng zombies attackerar.

-Homecoming
Buffys och Cordelias bergochdalbaneliknande vänskap sätts på prov när de tävlar mot varandra om att bli framröstade till skolans Homecoming Queen. Samtdidigt planerar vampyren Mr Trick en människojakt med Buffy och Faith som de levande bytena.
Äntligen lite Buffy/Cordelia action! Det känns förlösande att dessa två äntligen når fram till varandra och utvecklar sin relation. Mera Cordy!

-Lovers walk
Spike återvänder till Sunnydale, dumpad av Drusilla och fullkomligt nergången. Han kidnappar Willow och Xander för att få Willow att göra en kärleksbesvärjelse som ska ge honom Drusilla tillbaka. Samtidigt försöker Buffy och Angel att bara vara vänner.
Allas förhållanden ställs på sin spets, och en tragedi inträffar. Eller? Underbart skådespel av samtliga!

-The wish
Cordelia är förkrossad och ensam efter Xanders svek och kommer fram till att allt är Buffys fel. Hämnddemonen Anyanka uppfyller hennes önskan om att Buffy aldrig skulle ha kommit till Sunnydale, och vips så befinner sig Cordelia i en alternativ skräckversion av sin hemstad där vampyrerna tagit över och ingen Slayer finns för att hjälpa dem.
Ett Cordy-avsnitt där vi möter Willow och Xander som vampyrer. Mycket underhållande och faktiskt ganska hemskt.

-Amends
Här får vi svaret på varför Angel kom tillbaka från helvetet, när han plötsligt börjar hemsökas av vålnader av sina forna offer. Slutscenerna är bland de bästa i serien, skulle jag våga påstå.

-Helpless
Buffy ställs ovetande inför ett obligatoriskt Slayer-prov som innebär att The Watchers Counsil tar hennes krafter ifrån henne och stänger in henne i ett hus med en psykiskt störd vampyr som hon måste besegra. Buffy i sin mänskligaste form.

-Earshot
Efter att ha kommit i kontakt med en speciell demons blod får Buffy förmågan att läsa tankar. Ett både roligt och rörande avsnitt.

 -The Prom
Buffy tvingas (i en sjukt bra scen) inse att hennes förhållande med Angel är dödsdömt. De andra förbereder sig för examensbalen, som kommer innebära överraskningar för flera i gänget. Prisutdelningsscenen är nog min favorit i hela serien. Fantastiskt.

Graduation day parts 1 & 2
Säsongsavslutning. Storslaget.


Favoritkaraktär
Cordelia Chase, åter igen. Hennes sista säsong i "Buffy" innan hon gick över till systerserien "Angel", där hon fortsatte att vara min favoritkaraktär. Go Cordy!



Citat
Willow: Don't you think that went very well?
Cordelia: He didn't try to slit our throats or anything. That's progress.

Kakistos: The Slayer. I'm going to rip her spine from her body, and then I'm
going to eat her heart and suck the marrow from her bones.
Mr. Trick: Now I'm hungry.

Buffy: Oh no, I have to go take an English make-up exam. They give you
credit just for speaking it, right?

Faith: Isn't it crazy how slayin' just always makes you hungry and horny?
Buffy: Well... sometimes I crave a nonfat yogurt afterwards.

Willow: Oz is a werewolf.
Buffy: It's a long story.
Oz: I got bit.
Buffy: Apparently not that long.

Willow: You really do need to find the fun, B.
Buffy: ...
Willow: ...Uffy.

Faith: What are you getting so strung out for, B?
Buffy: Why are your lips still moving, F?


Kommentarer
Postat av: Hannah

åååh finally :D

2009-12-05 @ 18:24:03
URL: http://lohannah.blogg.se/

Kommentera för bövelen:

Här kan du ju skriva ditt namn. Eller nån annans, I don't care
För er som är lata men trogna läsare

Din e-post please. Om du törs!

Jag vill också läsa bloggar:

Din alldeles egna lilla kommentar:

Trackback
RSS 2.0