Säsong 1 - Startsträckan


Rupert Giles, Cordelia Chase, Xander Harris, Willow Rosenberg, Buffy Summers.


The Slayer - början (tack Wikipedia!)

Innan människan härskade över Jorden dominerades alla varelser av The Old Ones, en mäktig och "ren" demonras. The Old Ones var gigantiska demoner, som betraktades som gudar av de övriga demonerna. De regerade var och en över enorma områden, vilka de försvarade och försökte utöka med hjälp av skräckingagande arméer. De var därför ständigt i krig med varandra. När en av The Old Ones "dog" placerades hon eller han i en stensarkofag, på kyrkogården The Deeper Well, i Jordens mitt. Den avlidnes kraft tappades ur kroppen och fjättrades i ädelstenar som sarkofagens yttre pryddes av. När tiden var inne kunde kraften frigöras från ädelstenen och istället inta någon varelses kropp och på så vis återuppstå som demon. Kyrkogården vaktades av en vakt Drogyn the Battlebrand i spetsen av en mindre grupp demonkrigare, för att förhindra att någon avlägsnade någon av sarkofagerna.

Så småningom uppstod nya arter på Jorden och de av The Old Ones som fortfarande levde på Jorden begav sig av till en ny dimension. Innan den siste gav sig av livnärde den sig på en människas blod samt blandade sitt blod med denna människas, vilket gav upphov till den första vampyren. Hädanefter är alla demonraser hybrider av demoner, människor och andra arter.

Vampyrerna spred sig snabbt över Jorden och utgjorde ett nytt hot för människorna. I Afrika beslöt sig därför en grupp män, kallade "The Shadow Men", för att skapa något som kunde bekämpa vampyrerna. De tillfångatog en flicka och med hjälp av magi inplanterade de ett demonhjärta i henne, vilket gjorde att hon fick övermänskliga krafter i form av ökad uthållighet, styrka, snabbhet, reaktionsförmåga, vighet, motståndskraft mot skador, förmåga att självläka med mera. Krafterna, som hon skulle använda i kampen mot ondskan, skrämde dock hennes stam så mycket att de jagade iväg henne. Hon blev så skicklig att hålla sig undan folk att även The Shadow Men tappade bort henne. Hon var Den första Slayern och fick ensam kämpa mot mörkrets krafter. The Shadow Men skapade även flera hundra "potentiella Slayers", varav en efter The Slayers död skulle överta hennes krafter och hennes uppdrag. På så vis fördes kraften vidare generation efter generation genom att den ena flickan efter den andra fick sitt kall - att axla The Slayers ansvar.

The Shadow Men, och senare deras efterföljare The Watchers, hade hädanefter till uppgift dels att finna potentiella Slayers innan någon av dem kallades, dels att träna och förbereda dem för uppdraget som Slayers. Genom åren hittades en del potentiella Slayers och var därför införstådda med villkoren samt tränade och beredda på sitt uppdrag när de blev kallade, medan andra inte visste om att sådana varelser som vampyrer, demoner, Slayers, Watchers eller liknande existerade innan de själva blev Slayers.

Ett helvetesgap är ett område där barriärerna mellan de olika dimensionerna är så svag att dess fokalpunkt fungerar som port mellan Jorden och minst en helvetesdimension. Detta område attraherar demoner och andra onda övernaturliga väsen. I den lilla kaliforniska staden Sunnydale ligger ett helvetesgap, kort och gott kallat Helvetesgapet, rakt under Sunnydale High School.



Rollista
Buffy Summers - Sarah Michelle Gellar
Xander Harris - Nicolas Brendon
Willow Rosenberg - Alyson Hannigan
Cordelia Chase - Charisma Carpenter
Rupert Giles - Anthony Stewart Head
Angel - David Boreanaz
The Master - Marc Metcalf
Joyce Summers - Kristine Sutherland
Darla - Julie Benz
Jenny Calender - Robia La Morte
The Anointed One - Andrew J. Ferchland


Handling
1997 premiärsändes tv-serien "Buffy the vampire slayer", som alltså byggde på filmen med samma namn. Mannen bakom de båda var Joss Whedon. Historien bakom "Buffy" kan man läsa om här. Serien tar vid där filmen slutar.
Vi befinner oss i den fiktiva småstaden Sunnydale i Kalifornien. Hit flyttar 16-åriga Buffy Summers och hennes mamma Joyce eftersom Buffy blivit relegerad från sin skola i Los Angeles. Föräldrarna är skilda och pappan bor kvar i L.A.
Mindre än ett år tidigare fick Buffy veta att hon är den nya Slayern.
Flytten till Sunnydale innebär för Buffy en nystart och en flykt undan ansvaret som kommer med Slayer-titeln. Varken hennes mamma eller någon annan vet om hennes identitet.
Första dagen på Sunnydale High School träffar hon bitchiga och bortskämda Cordelia Chase, ledaren för skolans populära klick. Hon möter även parhästarna och tillika "nördarna" Willow och Xander som varit bästa vänner sedan barnsben. Cordelia visar först intresse för Buffy eftersom hon med sitt L.A-ursprung direkt anses vara cool. Den åsikten ändras dock snabbt, och istället blir det Willow och Xander som blir hennes vänner.
Men knappt har hon hunnit acklimatisera sig i sin nya skola innan hon dras in i ett mystiskt dödsfall. En elev hittas död i ett elevskåp, tömd på blod genom två hål i halsen. Skolans nya bibliotikarie Rupert Giles avslöjar snart att han är en Watcher och att han är där för att vägleda och träna Buffy. Han berättar att hon kommit till Sunnydale av en anledning, och att Helvetesgapet är beläget precis under skolan. Dessutom dyker en ung, stilig och mystisk man upp som kallar sig Angel. Han visar sig vara något så ovanligt som en vampyr med en själ. Han var länge en av de grymmaste vampyrer som världen skådat, men så fick han en förbannelse kastad över sig av en zigernarstam som gav honom hans själ åter för att han skulle lida för alla de brott han begått. Så med plågad själ slåss nu Angel för det goda för att en dag förhoppningsvis finna någon form av försoning med allt ont han gjort.
Buffy försöker slå ifrån sig vad som pågår, men inser till slut att hon inte kan fly sitt öde. En urgammal, mäktig vampyr som kallas The Master kämpar för att ta sig loss ur sitt underjordiska fängelse, och det är förstås Buffys uppgift att hindra honom.


Recension
Denna första säsong är precis vad överskriften antyder: en startsträcka. Ingen i teamet har riktigt hittat rätt ännu, och det hela känns väldigt trevande, speciellt när man jämför med de senare briljanta säsongerna. Här har vi en ganska trist huvudskurk i The Master. Han ska se vidrig ut, men blir nästan snarare skrattretande. Så är ofta fallet med alla de monster som Buffy och hennes vänner stöter på. Men så ju också är b-filmspastischen en del av Joss Whedons ursprungliga idé.
Skådespelarna är mycket bra. Även om man märker en ständig utveckling genom hela serien så börjar de på en hög nivå. Jag är så sjukt glad att man valde Alyson Hannigan istället för den skådespelerska som först fick rollen som Willow, och faktiskt spelade henne i pilotavsnittet (som dock bara visades för tv-bolaget och aldrig på tv). Man ansåg att Hannigan hade bättre kemi med Gellar och Brendon, vilket stämmer! Det osända pilotavsnittet kan man ladda ner här.
Till skillnad från de andra säsongerna så har första säsongen bara 12 avsnitt. Man fick inte budget till fler. Som tur är valde tv-bolaget Warner Bros. att fortsätta serien, och från och med säsong 2 så utökades antalet avsnitt/säsong till 22.
Det finns inte så mycket mer att säga om första säsongen faktiskt. Jag är inte så förtjust i den, just för att den saknar det djup som infinner sig senare i serien. Men det är ändå viktigt att se dessa 12 inledande avsnitt, för här läggs grunden till vad som komma skall. Alla relationer och nyckelkaraktärer introduceras, vilket förstås är enormt viktigt för någon som faktiskt vill följa serien ordentligt. Framförallt inleds relationen mellan Buffy och Angel, som senare mer eller mindre kommer att prägla hela serien.


Favoritavsnitt
Här finns det endast två stycken. Det är dels avsnitt 11, "Out of mind, out of sight", där Cordelia för första gången får vara mer än en roande, btichig bifigur. Här är hon offret för en ensam flickas vrede och hämndbegär. Marcie Ross har aldrig blivit sedd av någon, alltid varit utanför och alltid blivit utfryst, och detta har gjort att hon helt enkelt har bivit osynlig. När hon ger sig ut på hämnarstråt så blir det alltså Cordelia som får symbolisera alla de människor som inte brytt sig om henne.
Cordelia är en av mina favoritkaraktärer, och i första säsongen får hon alldeles för lite utrymme. Det är först här, i näst sista avnsittet, som man får lära känna henne lite bättre.
Det andra avsnittet är säsongsavslutningen "Prophecy girl", där Buffy och gänget (som kallar sig för "The Scooby Gang" eftersom de jagar monster) står inför den slutliga uppgörelsen med The Master. Här går serien in lite på det djup jag nämnde tidigare. Sarah Michelle Gellar får äntligen spela ut lite, och accentuera det som faktiskt är det mest intressanta med serien: Buffys kamp för att acceptera sitt orättvisa öde.


Favoritkaraktär
Det blir Cordelia Chase, helt klart. Just för att hon är så anonym genom hela säsongen så blir man extra nyfiken på henne. Och bitchar är ju alltid roliga. Men man anar också att hon egentligen är smartare än hon utger sig för att vara, att det mesta av hennes bimbo-manér bara är yta, nåt hon visar upp för att passa in. Mera Cordy!


Citat
The Master: You're dead!
Buffy: I may be dead, but I'm still pretty. Which is more than I can say for you.

Cordelia:  Willow! Nice dress! Good to know you've seen the softer side of Sears.
Willow:  Uh, oh, well, my mom picked it out.
Cordelia:  No wonder you're such a guy magnet. Are you done?

Buffy:  Uh, Hi! Willow, right?
Willow:  (looks up) Why? I-I mean, hi! Uh, did you want me to move?

Buffy: Oh, look, a bad guy.

Cordelia:  Willow! I really like your outfit!
Willow:  No, you don't.
Cordelia:  No, I really don't, but I need a favor.



Det var säsong 1. Nu börjar det på allvar!

Kommentarer
Postat av: Pia

Seriöst Bobban... har du skrivit allt detta själv??

2009-06-16 @ 10:16:14
URL: http://petrapires.blogg.se/
Postat av: Hannah

i love it :)

2009-06-16 @ 12:17:46
URL: http://lohannah.blogg.se/
Postat av: Daniel

Borde kanske ta en titt å se om jag håller med dej!

2009-06-16 @ 14:58:35
URL: http://danielfagerholm.webblogg.se/

Kommentera för bövelen:

Här kan du ju skriva ditt namn. Eller nån annans, I don't care
För er som är lata men trogna läsare

Din e-post please. Om du törs!

Jag vill också läsa bloggar:

Din alldeles egna lilla kommentar:

Trackback
RSS 2.0