McFusk

Äntligen har någon gjort det som jag önskar att jag hade gjort innan jag sade upp mig från McDonald's. Någon har skvallrat om allt fusk som pågår på företaget. Bäst före-datum som byts ut, mat som märks om, ungdomar som får jobba gratis. Om jag bara hade kommit på att dokumentera det hela på nåt sätt så hade jag lätt satt dit dem. Men jag hade inga bevis.

Jag läste i den här artikeln på Aftonbladet att McDonald's personaldirektör förnekar att det pågår fusk, och att hon under sina 22 år i företaget aldrig hört eller sett något av allt det som nu uppdagats.

Det är ren och skär bullshit, förstås. McDonald's är ett vinstdrivande företag som framförallt vill tjäna pengar. Sedan kan de skylta med hur mycket miljötänk och välgörenhetsarbete som helst, men på restaurangerna så är verkligheten en annan.

McDonald's mäter löneprocent per timme, vilket för er som är puckade innebär att man mäter hur stor del av varje timmes försäljning som går åt till lönerna. Den ska förstås helst vara så låg som möjligt, målet brukar ligga mellan 16-18%. Det är arbetsledarens uppgift att se till att löneprocenten inte blir för hög under dennes skift. Detta är i stort sett omöjligt att följa. Eftersom ingen kan förutspå timme för timme hur mycket folk det kommer vara så går det heller inte att förutspå exakt hur mycket personal man behöver. Men man försöker. Ibland förutspår man fel, och man står med för mycket personal och för lite gäster. Vilket innebär att löneprocenten skjuter i höjden förstås. Lösning? Man skickar folk på rast. Alla har ju sin schemalagda lunchrast, men vid lågförsäljning så får man mer än gärna stämpla ut på lite extra rast så att löneprocenten sjunker.

Det är svårt att hålla balansen. När det är hög försäljning behövs det mycket personal, och ibland är löneprocenten för hög ändå. Det kan bero på att någon inte säljer tillräckligt mycket eller att kökspersonalen är för sega så att köerna växer. Bäst är det när man är någon person för lite under en rush-timme, för då är löneprocenten låg. Istället får förstås de tappra själar som jobbar slita arslet av sig mer än vanligt eftersom de är underbemannade, men det syns förstås inte i datorn. Där syns det bara trevlig statistik, och denna trevliga statistik är det enda som når huvudkontoret. Där applåderar man resultatet, och därför är det såna arbetsförhållanden som eftersträvas.

Cheferna vet mycket väl vad som pågår, men de behöver inte se det. De har ju alla börjat sina karriärer med att själva stå och steka/sälja hamburgare, så självklart så vet de hur det går till ute på restaurangerna.

Så tyvärr, fru personaldirektör. Du vet.

Och om du nu faktiskt INTE vet, då gör du ett jävligt dåligt jobb.

Kommentarer
Postat av: Elsa

Ja du, kan bara hålla med. Lotta är antingen dum i huvudet eller så tror hon att sveriges befolkning är dumma i huvudet. Pinsamt!

2010-05-19 @ 05:02:25

Kommentera för bövelen:

Här kan du ju skriva ditt namn. Eller nån annans, I don't care
För er som är lata men trogna läsare

Din e-post please. Om du törs!

Jag vill också läsa bloggar:

Din alldeles egna lilla kommentar:

Trackback
RSS 2.0