Säsong 2 - Buffy hjärta Angel


Willow, Oz, Giles, Cordelia, Xander, Buffy, Angel, Spike, Drusilla.


Resumé
VARNING FÖR SPOILERS!
Willow har en hemlig crush på Xander, som är kär i Buffy, som har börjat falla för Angel, som plågas av sin skuldtyngda själ. Datalärarinnan Ms Calendar visar sig vara invigd i det ockulta och blir en allierad i kampen mot ondskan.
Buffy fullföljde profetian om att hon skulle möta The Master och dö. Vad profetian inte sade något om var att Xander skulle återuppliva Buffy med hjärt/lungräddning så att hon sedan kunde spetsa The Master innan The Hellmouth hann öppnas. Cordelia hamnar mitt i skottlinjen och blir den femte att veta om Buffys hemliga identitet.


Rollista
Buffy Summers - Sarah Michelle Gellar
Xander Harris - Nicolas Brendon
Willow Rosenberg - Alyson Hannigan
Cordelia Chase - Charisma Carpenter
Rupert Giles - Anthony Stewart Head
Angel - David Boreanaz
Daniel "Oz" Osbourne - Seth Green
Spike - James Marsters
Drusilla - Juliet Landau
Joyce Summers - Kristine Sutherland
Jenny Calender - Robia La Morte
Principal Snyder - Armin Shimerman


Handling
En sommar har förflutit sedan Buffy och de andra besegrade The Master. Buffy återvänder till Sunnydale efter att ha tillbringat lovet i Los Angeles med sin pappa. Till Sunnydale anländer också vampyrparet Spike och Drusilla, två gamla allierade till Angel när han fortfarande var ondast av de onda. Tillsammans med Darla utgjorde de den dödligaste kvartett som världen skådat. Spikes främsta mål är att återställa den sjuka och svaga Drusilla till full hälsa för att sedan kunna sprida död och förödelse omkring sig.
Xander och Cordelias hat för varandra tar en oväntad vändning. Willow börjar dejta Oz, som bär på en mörk hemlighet. Giles och Ms Calendar blir förälskade.
Under tiden fördjupas Buffys och Angels relation, och det är främst deras omöjliga kärlek som spelar huvudrollen i den här säsongen. Vad de inte vet är att förbannelsen som gav Angel hans själ tillbaka innebär att om han någonsin känner så mycket som ett ögonblicks perfekt lycka så blir han av med själen igen...


Recension
Redan i första avsnittet märks en tydlig mognad från förra säsongen. Manuset är vassare och nu står karaktärerna i fokus. Dynamiken i Scooby-gänget fördjupas och förändras när både Oz och Cordelia tar allt större plats i gruppen och relationerna tar nya vändningar. Spike och Drusilla är två extremt färgstarka skurkar som spelas fullkomligt briljant av James Marsters och Juliet Landau. Speciellt Landau imponerar som den psykiskt störda Drusilla som leker med dockor, talar i tungor och ibland ser glimtar av framtiden.
Framför allt andra halvan av säsongen är något av en känslomässig berg- och dalbana, och säsongsavslutningen är storartad.


Favoritavsnitt
SPOILERVARNING!

-When she was bad
Första avsnittet i säsongen, där Buffy fortfarande plågas av traumat av att ha blivit dödad av The Master och låter det gå ut över alla i sin omgivning. När The Anointed One planerar att återuppliva The Master svävar Ms Calendar, Giles, Willow och Cordelia i fara, och Buffy tvingas ta itu med sina problem och rädda sina vänner och förhindra återupplivandet.
Scenen där Buffy kommer in på The Bronze till tonerna av Cibo Mattos fantastiska "Sugar water" och bjuder upp Xander är fantastisk. Avsnittet sätter tonen för säsongen och antyder att det nu väntar mörkare tider.
 
-Surprise
Buffy fyller 17 och gänget planerar en överraskningsfest. Men Drusilla fyller också år, och Spike planerar att ge henne en present som kan innebära världens undergång. Avsnittet har den kanske bästa cliffhangern i hela serien. Buffy och Angel hamnar i säng vilket får ödesdigra konsekvenser.

-Innocence
Avsnittet efter "Surprise". Angel förlorar sin själ och blir den onde Angelus igen. Han ansluter sig till sina gamla "kompisar" Spike och Drusilla och katastrofen är ett faktum. Scenen där Angelus kommer till skolan för att döda Willow och de andra är sjukt spännande. Buffy brottas med insikten om att hennes livs älskade är borta för gott och att hon måste döda honom.

-Passion
Ms Calendar forskar för att återfinna förbannelsen som en gång gav Angel hans själ åter i hopp om att kunna förbanna honom igen. Angelus har andra planer, och avsnittet slutar i tragik och sorg. Gråtvarning!

-Becoming 1 & 2
Säsongsavslutningen. Buffy står inför den hemska uppgiften att döda den hon älskar för att rädda världen. Den slutliga striden innebär nya oväntade allianser, och Willow uppvisar oanade talanger för magi. Så här ska en säsong avslutas!


Favoritkaraktär
Drusilla, utan tvekan. Spike kommer som god tvåa. Men Drusilla, som spelas så sjukt jävla bra av Juliet Landau, är en fröjd att beskåda. Som mänsklig var hon en djupt troende, kysk kvinna som plågades av framtidsvisioner. Angel blev mer eller mindre besatt av att förgöra henne, och dödade hela hennes familj och drev henne till vansinne innan han slutligen gjorde henne till vampyr. Att skriva repliker åt Drusilla måste ha varit en ren fröjd för författarna. Hon och Spike bildar ett underbart par. De visar också att även vampyrer kan ha djupa känslor för varandra. Framför allt Spike är oerhört känslostark, vilket kommer få stor betydelse i kommande säsonger.


Citat
Buffy: What guy could resist your wily Willow charms?
Willow:  At last count, all of them. Maybe more.
Buffy:  Well, none of them know a thing. They all get an 'F' in Willow.

(om varulvar)
Giles: And it, uh, acts on-on pure instinct. No conscience, uh, uh, predatory and, and aggressive.
Buffy:  In other words, your typical male.
Xander:  On behalf of my gender - hey!
Giles:  Yes, let's not jump to any conclusions.
Buffy:  I didn't jump. I took a tiny step, and there conclusions were.

Drusilla: (stares at The Anointed) This one has power. I could feel it from the outside.
Spike: Yeah. He's the big noise in these parts. Anointed, and all that.
Drusilla: (to The Anointed) Do you like daisies? Hmm? I plant them, but they always die. Everything I put in the ground withers and dies. Spike? I'm cold.
Spike: (puts his jacket around her) I've got you.
Drusilla:  I'm a princess.
Spike:  That's what you are.

Angel: This isn't some fairy tale. When I kiss you, you don't wake up from a deep sleep and live happily ever after.
Buffy: No. When you kiss me I wanna die.

Drusilla: I'm naming all the stars.
Spike: You can't see the stars, love. That's the ceiling. Also, it's day.
Drusilla: I can see them. But I've named them all the same name. And there's terrible confusion.

(I matsalen)
Snyder: These public displays of affection are not acceptable in my school. This isn't an orgy, people. It's a classroom.
Buffy: Yeah! Where they teach lunch.

(om Principal Snyder)
Cordelia: How about 'cause you're an tiny, impotent nazi with a bug up his but the size of an emu?
Buffy: Sums it up.
Cordelia: Don't you think?




Smörundersökning


Fråga: brukar ni gräva gropar i smörpaketet, eller håller ni en jämn yta?
Själv är jag uppväxt med den jämna ytan, så självklart gör jag likadant. Men jag har provat att gräva, och det verkar bara opraktiskt. Dessutom ser det ut som om en treåring har gått loss på smöret.
Hur gör ni?

Jake Gyllenhaal


För att du är så bra och för att du gjorde "Brokeback Mountain". Go Jake!

Den långa vägen hem

När min mormor för några veckor sedan skulle rösta i EU-valet så tog hon bilen till vallokalen. När röstningen var avklarad så skulle hon åka hem, men upptäckte då att bilen vägrade att starta. Genast slet hon upp mobilen och ringde hem till oss för att få hjälp, men ingen var hemma (förutom jag, men jag stod i duschen). Hon ringde då istället till först Pappsens mobil, men fick inget svar. Hon ringde då till Bror Stors mobil, men fick inget svar där heller.
Senare på dagen fick hon äntligen tag i Mutti, som fick en smärre utskällning över att vi inte hade gått att nå i denna nödens timma.

"Nu fick jag hem från vallokalen!" gnällde mormor.
"Jamen vart röstade du då?" undrade Mutti.
"Norrbackaskolan" svarade mormor.
"SUUUUUUCK" sa Mutti.

Vadå "suck" tänker ni nu. Stackars gamla mormor fick ju gå hela vägen hem från Norrbackaskolan!
Men om jag ger er följande fakta:


-Mormor går en flera kilometer lång promenad varje morgon och har alltså inga större problem med att gå.
-Norrbackaskolan ligger ca 100 meter från mormors lägenhet.




Det är krut i mormor ändå. Hon fyller 80 i höst.

Beware of the gay storm

Den amerikanska organisationen The National Organization for Marriage vill inte att samkänade par ska få ingå äktenskap och har, på fullt allvar, spelat in den här promotionvideon för att driva sin sak. Jag skrattar så jag gråter.


Som tur är så finns det folk som kämpar emot idioterna. Här är ett exempel där några kändisar gått samman och gjort en parodi på filmen. Medverkar gör bl.a:
Alicia Silverstone "Clueless")
Jason Lewis (Sex and the city")
Sophia Bush ("One Tree Hill")
Sarah Chalke ("Scrubs")
George Takei ("Heroes")
Lance Bass (från N'Sync)


Eller vad sägs om den här?
 

Joe Hart


Englands U21-målvakt. Det är kanske inte för inte som målvakten har nummer 1 på matchtröjan...?

Smooth Criminal


Jag måste ju hylla Kungen av pop genom att lägga upp en av hans bästa videor och även bästa låtar.
Go Michael!

R.I.P Michael Jackson


Michael Jackson, King of pop, dog igår den 25:e juni 2009 av hjärtstillestånd.
Ännu ett geni har gått ur tiden.

Anna och jag

När mamma och pappa såg på fotboll så hade jag tråkigt, så jag tog mig en pratstund med Ikeas virtuella kundservicemedarbetare Anna. Jag har pratat med henne förr, men idén att publicera samtalet på bloggen fick jag från mister Vem i helvete...!?
Annas svar är kursiva.


Hej! Jag heter Anna. Hur kan jag hjälpa dig?

Hej Anna, vad fin du är!

Hej hej. Ställ en fråga till mig så ska jag hjälpa dig. Om du söker en produkt går det bra att skriva det åttasiffriga artikelnumret så visar jag mer information om produkten.

Nej tack! Jag älskar att sjunga. Kan du sjunga?

Min kunskap begränsar sig till IKEA.


Äsch, vad tråkigt. Jag pratar hellre om dig än om Ikea! Hur mår du?

Jag är ointressant i sammanhanget. Låt oss prata om IKEA.


Oj, anar jag lite dåligt självförtroende?

Oj, nu hände det visst något!


Ja, det kan man lugnt säga! Slog jag huvudet på spiken?


Jag kan inte hjälpa dig med det. Fråga mig gärna om till exempel bokhyllor.

Bokhyllor!? Okej... Har du någon bokhylla hemma?

Här hittar du Bokhyllor & förvaringsserier.

Va? Var då? Jag fattar inte.


Sidan jag försökte öppna kanske inte fungerar just nu. Vi kommer att rätta till det så snart vi kan.

Äsch, inget besvär för min skull.

Här kan du se de lediga jobb som finns på IKEA.


Oj, tack! Men jag vill inte jobba på Ikea.

Här kan du se de lediga jobb som finns på IKEA.

Ja, du sa det nyss, men jag är inte intresserad!

Prova att säga det igen med andra ord.

Va? Är du dum?

Jag är smart nog.

Tydligen inte.

Det är uppenbart.

Eh... nej?

Det var tråkigt att höra.

Tråkigt för dig kanske.

Jag förstår inte din fråga men jag pratar gärna med dig om IKEA.

Det var ett jävla tjat om Ikea! Nu pratar vi om dig. Ok?

Här kan du hitta information om alla våra IKEA varuhus i världen och när dessa öppnades.

Käft. Är du gift?

Jag är singel utan barn.

Stackare! Är du lesbisk?

Sexuell läggning är helt oväsentligt för mig. Låt oss tala om IKEA istället.

Lugn, jag undrade bara om du gillar kvinnor?

Jag älskar komplimanger!

Komplimang?

Ja, det kan man undra. Faktum är att jag inte riktigt förstår vad du menar. Fråga på ett annat sätt så kan jag kanske svara.

Jag tror du har en skruv lös.


Det snabbaste sättet att få tag på reservdelar till en reklamation är att besöka Byten & Återköp på ditt närmaste varuhus. Skruvar och beslag har däremot en sexsiffrig kod som du hittar på monteringsanvisningen. Beslagen kan skickas till dig inom 5-7 arbetsdagar. Vad väljer du?

What!? Vad snackar du om!?


Ibland kanske jag svarar lite fel. Formulera gärna om frågan om du inte är nöjd med svaret. Vill du komma in till IKEA varuhuset eller vill du att vi skickar den till dig?


Du kan skicka den åt helvete.


Vänligen ge mig beslagets sexsiffriga kod som finns på monteringsanvisningen. OBS! Du har möjlighet att göra ändringar efteråt om det är något som blivit fel.

Skit i det nu! När slutar du jobba?

Jag är här för att svara på alla frågor om IKEA. Reservdelens kod består av sex siffror, t ex. 344444. Var god och försök igen.

Nej tack.

Det var tråkigt att höra. Jag beklagar men koden är inkorrekt. Var god och tag med dig kvittot och monteringsinstruktionen till ditt närmaste varuhus.

Whatever. Hur dags slutar du?


Ja, det kan man undra. Faktum är att jag inte riktigt förstår vad du menar. Fråga på ett annat sätt så kan jag kanske svara.

Pucko. När är du ledig?

Jag är smart nog.

Yeah right. När går du hem?

Just så.

Nu snackar du bara goja! Ska vi ta en fika?

Alla IKEA varuhus har självbetjäningsrestauranger där du kan koppla av och ta dina beslut. Vill du se vad ditt IKEA varuhus serverar och dess öppettider, välj ditt varuhus och klicka därefter på "Om restaurangen".

Men vad tråkig du är! Fika på Ikea!? Kom hit istället!

Här hittar du alla produkter IKEA säljer.

Skit i Ikea!

Jag förstår inte vad det är du säger. Formulera dig gärna på något annat sätt.

Tänker du överhuvudtaget själv?

Robotar har ingen hjärna, men är programmerade på ett intelligent sätt, så det ser ut som om de kan tänka.

Är du en robot?

Liv och död är en filosofisk fråga. Jag är ingen filosof.

Nämen vad fan är du då?


Jag förstår inte vad det är du säger. Formulera dig gärna på något annat sätt.

Nej, du förstår då inte mycket.

Mina svar är förprogrammerade, så jag tänker inte ut dem själv.

Va! Det är ju fusk!

Visst är det det.

Var bor du?


Jag är installerad i en server i Stockholm.

Yikes! Är det inte trångt?


Vilken produkts storlek är du intresserad av?

Doh! Din server såklart!

Oj, nu hände det visst något!

Jaså? Kissade du på dig, eller vadå?

Mina svar är förprogrammerade, så jag tänker inte ut dem själv.

Mm, du sa det. Men vad hände då?


Ja, det kan man undra. Faktum är att jag inte riktigt förstår vad du menar. Fråga på ett annat sätt så kan jag kanske svara.

Nä du Anna, jag börjar faktiskt tvivla på att du kan det. Vad heter din mamma till exempel? 

Jag känner inte till namnet.

Nä, du ser. Inte ens det vet du. Ska vi säga godnatt istället?

Hej då! Tack för att du tog dig tid att tala med mig.

Tack själv, pucko. 


Sexpucko #25

Lägg märke till hur killen i fråga skriver på svengelska, á la Christine Meltzers Victoria Silvstedt-imitation. Jag och Qvist garvade gott åt denna udda person. Och se nu Christine/Victoria framför er när ni läser.

18.59 2009-05-23 skrev vascha:
you look so crazy!!!!!!!!!!:-))
and hot too!!!!;-)

19.02 2009-05-23 skrev potential:
oh baby, here I am! I wanna feeeeeel.

19.03 2009-05-23 skrev vascha:
what do you wanna feel?????:S

19.06 2009-05-23 skrev potential:
everything!!!! men säg inget till chris my husband!

19.08 2009-05-23 skrev vascha:
har du husband???????vad trågikt!!!!

19.18 2009-05-23 skrev vascha:
då behöver du byta från "singel" to "sambo"!!!!:-p

Marcus Berg


Tre mål mot Vitryssland i U21-matchen. Marcus Berg är nya Zlatan!

Gaybloggeffekten

På en så kallad "gayblogg" (usch, jag hatar det ordet!") så ställde bloggaren en dag en fråga till sina läsare: "skulle du som straight kunna gå på gayklubb? Varför/varför inte?"

Det fanns över 200 svar. Några hade skrivit icke uppseendeväckande saker som: "Ja, det är alltid roligt att träffa människor oavsett vilken läggning de har :D"

Medan andra hade skrivit smått idiotiska grejer. Här följer ett axplock, med mina kommentarer kursiva inom parentes.


"Ja absolut. Jag älskar bögar, haha! Men jag har alltid velat ha en bögkompis (ursäkta uttrycket) så absolut. Ni verkar så härliga!"

(Ja gud, vi är så härliga så det inte är klokt! Innan jag kom på att jag är bög så var jag inte alls lika härlig, men så fort homosexualiteten var ett faktum så blev jag störthärlig som genom ett trollslag! It's all in the sexuality!)


"absolut!! homosexuella är så härliga och snälla och roliga ;)
men nackdelen e ju att man kanske blir flirtad med och då får man väl bara säga nej antar jag?"

(Nej. Blir man flirtad med på gayklubb så måste man flirta tillbaka och sedan gå in i ett dark room och ha sex. Vet du inte det?)


"Ja, jag vill ha en bögkompis!"

(Åh, och jag vill ha en negerkompis!)


"OOOOOOOOOOOOOMMMMGGGGGGGGGGGGGGGGGGG JAAAAA FÖÖÖFAAAAAAN AJG ÄÄÄLSKAR BÖJAR JAG SKIIIIIITEEEEEER IIIIIII OM JAG E SJ DET LR ITNE, HAHAH LUUUVE FOR U SEXBOMB! ;)"

(Shit, jag känner mig plötsligt bajsnödig. Och vad är en böj?)


"Jaa för fan!! Har varit på Gretas i Göteborg många gånger och det är hur kul som helst! Går alltid på toa o kissar med någon bög.."

(Varför det!?!? Varför förvandlas kissande till en gruppaktivitet så fort man är utanför hemmet!?!?)


"om man skulle vara "helt" straight och gå på gayklubb, känns det ju som att man inte är helt straight ändå. om man inte är där med vänner dvs :)"

(Jaha. Om man går ensam på gayklubb så är man tydligen automatiskt gay. Hur stort sällskap krävs för att bibehålla sin heterosexualitet när man går in? 1? 2? 8?)


"jaa men bara om jag skulle ta me mig en sraight kompis för att kolla hur ni beter er"

(Eeeeehh... Hur vi beter oss? Har ni nån mongo-klubb där du bor som jag gå till och se hur ni beter er?)

"Ja verkligen varför inte, kankse inte så kul å gå själv om man inte känner ngn som ska med..Men annars, självklart!! Jag är inte det minsta homofobisk! :D
Din blogg e grym, synd att du är gay och så snygg ;) puss<3"             

(Good for you att du inte är det minsta homofobisk. Jag älskar dig redan. Let's festa tillsammans. Och det är väl klart att du inte går själv, det gör man väl inte på straighta klubbar heller!?!?!?)




Här ser vi hur äckligt toleranta dagens ungdomar är (man kan läsa här om vad jag tycker om tolerans).
Jag kallar det för "Gaybloggeffekten".
Ska man skratta eller ska man gråta?

Som svar till en av idioterna ovan så följer här ett gäng bilder som visar hur vi beter oss på gayklubb.


Vi posar tjusigt.


Vi spontanblonderar oss.


Vi dansar vilt.


Vi dansar helt crazy.


Vi har hångelorgier.

Sommarens mitt?




Jag tycker att namnet "midsommar" är lite knas. Som att det skulle vara i mitten av sommaren nu? Sommaren har ju precis börjat! Det har varit vår fram tills nu! Det är lite taskigt att från och med nu så ska det börja bli mörkare på kvällarna igen. Hela juli och augusti blir som en enda nerförsbacke mot hösten och mörkret, för efter sommarsolståndet så känns det som att eftersom det börjar bli mörkare igen så påbörjar man vägen tillbaka mot vintern.
Men äsch, så tråkigt det låter! Fy mig! Vi har fortfarande två och en halv månad kvar av sommar, sol och värme. Hoppas vi.

Midsommarafton alltså. Syster yster + sambo Johan är här, ikväll blir det middag med dem och två av Syster ysters vänner. Jag har utsett mig själv till musikansvarig eftersom jag suger på att laga mat. Dock har jag inte berättat för någon i sällskapet att jag är musikansvarig. Kan vara dags för det.

I övrigt: ha en glad midsommar! Vi på Gotland har strålande vackert väder, hoppas ni också har hittat de regnfria zonerna.



Några aktiviteter som vi inte kommer ägna oss åt idag:

Dans runt stången (är det inte lite nasty att dansa med barnen kring en jättekuk?)


Hoppa säck.


Samla sju sorters blommor under kudden (även om jag är tillräckligt desperat för att pröva allt).


För man vet ju aldrig. Tanken är ju att man ska sova med blommorna under kudden och drömma om den man ska gifta sig med. Men tänk om typ den här killen dyker upp i drömmen?

Är det inte lite "Heeeeere's Johnny!" över honom?
Jag säger nej tack.

Jared Leto


Från bl.a. "Fight club", "Requiem for a dream" och "Panic room". Het!

Maja Gullstrand - Circus


Säsong 1 - Startsträckan


Rupert Giles, Cordelia Chase, Xander Harris, Willow Rosenberg, Buffy Summers.


The Slayer - början (tack Wikipedia!)

Innan människan härskade över Jorden dominerades alla varelser av The Old Ones, en mäktig och "ren" demonras. The Old Ones var gigantiska demoner, som betraktades som gudar av de övriga demonerna. De regerade var och en över enorma områden, vilka de försvarade och försökte utöka med hjälp av skräckingagande arméer. De var därför ständigt i krig med varandra. När en av The Old Ones "dog" placerades hon eller han i en stensarkofag, på kyrkogården The Deeper Well, i Jordens mitt. Den avlidnes kraft tappades ur kroppen och fjättrades i ädelstenar som sarkofagens yttre pryddes av. När tiden var inne kunde kraften frigöras från ädelstenen och istället inta någon varelses kropp och på så vis återuppstå som demon. Kyrkogården vaktades av en vakt Drogyn the Battlebrand i spetsen av en mindre grupp demonkrigare, för att förhindra att någon avlägsnade någon av sarkofagerna.

Så småningom uppstod nya arter på Jorden och de av The Old Ones som fortfarande levde på Jorden begav sig av till en ny dimension. Innan den siste gav sig av livnärde den sig på en människas blod samt blandade sitt blod med denna människas, vilket gav upphov till den första vampyren. Hädanefter är alla demonraser hybrider av demoner, människor och andra arter.

Vampyrerna spred sig snabbt över Jorden och utgjorde ett nytt hot för människorna. I Afrika beslöt sig därför en grupp män, kallade "The Shadow Men", för att skapa något som kunde bekämpa vampyrerna. De tillfångatog en flicka och med hjälp av magi inplanterade de ett demonhjärta i henne, vilket gjorde att hon fick övermänskliga krafter i form av ökad uthållighet, styrka, snabbhet, reaktionsförmåga, vighet, motståndskraft mot skador, förmåga att självläka med mera. Krafterna, som hon skulle använda i kampen mot ondskan, skrämde dock hennes stam så mycket att de jagade iväg henne. Hon blev så skicklig att hålla sig undan folk att även The Shadow Men tappade bort henne. Hon var Den första Slayern och fick ensam kämpa mot mörkrets krafter. The Shadow Men skapade även flera hundra "potentiella Slayers", varav en efter The Slayers död skulle överta hennes krafter och hennes uppdrag. På så vis fördes kraften vidare generation efter generation genom att den ena flickan efter den andra fick sitt kall - att axla The Slayers ansvar.

The Shadow Men, och senare deras efterföljare The Watchers, hade hädanefter till uppgift dels att finna potentiella Slayers innan någon av dem kallades, dels att träna och förbereda dem för uppdraget som Slayers. Genom åren hittades en del potentiella Slayers och var därför införstådda med villkoren samt tränade och beredda på sitt uppdrag när de blev kallade, medan andra inte visste om att sådana varelser som vampyrer, demoner, Slayers, Watchers eller liknande existerade innan de själva blev Slayers.

Ett helvetesgap är ett område där barriärerna mellan de olika dimensionerna är så svag att dess fokalpunkt fungerar som port mellan Jorden och minst en helvetesdimension. Detta område attraherar demoner och andra onda övernaturliga väsen. I den lilla kaliforniska staden Sunnydale ligger ett helvetesgap, kort och gott kallat Helvetesgapet, rakt under Sunnydale High School.



Rollista
Buffy Summers - Sarah Michelle Gellar
Xander Harris - Nicolas Brendon
Willow Rosenberg - Alyson Hannigan
Cordelia Chase - Charisma Carpenter
Rupert Giles - Anthony Stewart Head
Angel - David Boreanaz
The Master - Marc Metcalf
Joyce Summers - Kristine Sutherland
Darla - Julie Benz
Jenny Calender - Robia La Morte
The Anointed One - Andrew J. Ferchland


Handling
1997 premiärsändes tv-serien "Buffy the vampire slayer", som alltså byggde på filmen med samma namn. Mannen bakom de båda var Joss Whedon. Historien bakom "Buffy" kan man läsa om här. Serien tar vid där filmen slutar.
Vi befinner oss i den fiktiva småstaden Sunnydale i Kalifornien. Hit flyttar 16-åriga Buffy Summers och hennes mamma Joyce eftersom Buffy blivit relegerad från sin skola i Los Angeles. Föräldrarna är skilda och pappan bor kvar i L.A.
Mindre än ett år tidigare fick Buffy veta att hon är den nya Slayern.
Flytten till Sunnydale innebär för Buffy en nystart och en flykt undan ansvaret som kommer med Slayer-titeln. Varken hennes mamma eller någon annan vet om hennes identitet.
Första dagen på Sunnydale High School träffar hon bitchiga och bortskämda Cordelia Chase, ledaren för skolans populära klick. Hon möter även parhästarna och tillika "nördarna" Willow och Xander som varit bästa vänner sedan barnsben. Cordelia visar först intresse för Buffy eftersom hon med sitt L.A-ursprung direkt anses vara cool. Den åsikten ändras dock snabbt, och istället blir det Willow och Xander som blir hennes vänner.
Men knappt har hon hunnit acklimatisera sig i sin nya skola innan hon dras in i ett mystiskt dödsfall. En elev hittas död i ett elevskåp, tömd på blod genom två hål i halsen. Skolans nya bibliotikarie Rupert Giles avslöjar snart att han är en Watcher och att han är där för att vägleda och träna Buffy. Han berättar att hon kommit till Sunnydale av en anledning, och att Helvetesgapet är beläget precis under skolan. Dessutom dyker en ung, stilig och mystisk man upp som kallar sig Angel. Han visar sig vara något så ovanligt som en vampyr med en själ. Han var länge en av de grymmaste vampyrer som världen skådat, men så fick han en förbannelse kastad över sig av en zigernarstam som gav honom hans själ åter för att han skulle lida för alla de brott han begått. Så med plågad själ slåss nu Angel för det goda för att en dag förhoppningsvis finna någon form av försoning med allt ont han gjort.
Buffy försöker slå ifrån sig vad som pågår, men inser till slut att hon inte kan fly sitt öde. En urgammal, mäktig vampyr som kallas The Master kämpar för att ta sig loss ur sitt underjordiska fängelse, och det är förstås Buffys uppgift att hindra honom.


Recension
Denna första säsong är precis vad överskriften antyder: en startsträcka. Ingen i teamet har riktigt hittat rätt ännu, och det hela känns väldigt trevande, speciellt när man jämför med de senare briljanta säsongerna. Här har vi en ganska trist huvudskurk i The Master. Han ska se vidrig ut, men blir nästan snarare skrattretande. Så är ofta fallet med alla de monster som Buffy och hennes vänner stöter på. Men så ju också är b-filmspastischen en del av Joss Whedons ursprungliga idé.
Skådespelarna är mycket bra. Även om man märker en ständig utveckling genom hela serien så börjar de på en hög nivå. Jag är så sjukt glad att man valde Alyson Hannigan istället för den skådespelerska som först fick rollen som Willow, och faktiskt spelade henne i pilotavsnittet (som dock bara visades för tv-bolaget och aldrig på tv). Man ansåg att Hannigan hade bättre kemi med Gellar och Brendon, vilket stämmer! Det osända pilotavsnittet kan man ladda ner här.
Till skillnad från de andra säsongerna så har första säsongen bara 12 avsnitt. Man fick inte budget till fler. Som tur är valde tv-bolaget Warner Bros. att fortsätta serien, och från och med säsong 2 så utökades antalet avsnitt/säsong till 22.
Det finns inte så mycket mer att säga om första säsongen faktiskt. Jag är inte så förtjust i den, just för att den saknar det djup som infinner sig senare i serien. Men det är ändå viktigt att se dessa 12 inledande avsnitt, för här läggs grunden till vad som komma skall. Alla relationer och nyckelkaraktärer introduceras, vilket förstås är enormt viktigt för någon som faktiskt vill följa serien ordentligt. Framförallt inleds relationen mellan Buffy och Angel, som senare mer eller mindre kommer att prägla hela serien.


Favoritavsnitt
Här finns det endast två stycken. Det är dels avsnitt 11, "Out of mind, out of sight", där Cordelia för första gången får vara mer än en roande, btichig bifigur. Här är hon offret för en ensam flickas vrede och hämndbegär. Marcie Ross har aldrig blivit sedd av någon, alltid varit utanför och alltid blivit utfryst, och detta har gjort att hon helt enkelt har bivit osynlig. När hon ger sig ut på hämnarstråt så blir det alltså Cordelia som får symbolisera alla de människor som inte brytt sig om henne.
Cordelia är en av mina favoritkaraktärer, och i första säsongen får hon alldeles för lite utrymme. Det är först här, i näst sista avnsittet, som man får lära känna henne lite bättre.
Det andra avsnittet är säsongsavslutningen "Prophecy girl", där Buffy och gänget (som kallar sig för "The Scooby Gang" eftersom de jagar monster) står inför den slutliga uppgörelsen med The Master. Här går serien in lite på det djup jag nämnde tidigare. Sarah Michelle Gellar får äntligen spela ut lite, och accentuera det som faktiskt är det mest intressanta med serien: Buffys kamp för att acceptera sitt orättvisa öde.


Favoritkaraktär
Det blir Cordelia Chase, helt klart. Just för att hon är så anonym genom hela säsongen så blir man extra nyfiken på henne. Och bitchar är ju alltid roliga. Men man anar också att hon egentligen är smartare än hon utger sig för att vara, att det mesta av hennes bimbo-manér bara är yta, nåt hon visar upp för att passa in. Mera Cordy!


Citat
The Master: You're dead!
Buffy: I may be dead, but I'm still pretty. Which is more than I can say for you.

Cordelia:  Willow! Nice dress! Good to know you've seen the softer side of Sears.
Willow:  Uh, oh, well, my mom picked it out.
Cordelia:  No wonder you're such a guy magnet. Are you done?

Buffy:  Uh, Hi! Willow, right?
Willow:  (looks up) Why? I-I mean, hi! Uh, did you want me to move?

Buffy: Oh, look, a bad guy.

Cordelia:  Willow! I really like your outfit!
Willow:  No, you don't.
Cordelia:  No, I really don't, but I need a favor.



Det var säsong 1. Nu börjar det på allvar!

Boemerang



Ännu en youtube-klassiker.

Christian Bale


Nya Batman! Alla superhjältar förtjänar en hunk-utmärkelse. Har ni sett Christian i "American Psycho"?
Aldrig har jag blivit så tänd på en seriemördare!

Music right now-listan

Just nu lyssnar jag sönder följande låtar i Ipoden:

Alesha Dixon - The boy does nothing
Lill Lindfors - Rus
Maja Gullstrand - Här för mig själv
Maja Gullstrand - Cirkus
Maja Gullstrand - Klädd i mig
T.V Carpio - I wanna hold your hand
Hello Saferide - Loneliness is better when you're not alone
Klotterbollen 2 - Oh, my hands!
Klotterbollen 2 - Bapapa!
Ciara feat. Justin Timberlake - Love, sex and magic
Daniel Boyacioglu - Namngivning
Florence Valentin - Pokerkväll i Vårby Gård
Feist - So sorry
Britney Spears - Phonography
Markus Krunegård - Stjärnfallet
The Real Group - Varför får man inte bara vara som man är?
Antony and the Johnsons - Hope there's someone
Amanda Jenssen - Maple Trees
Ann-Louise Hansson - Zum zum zum lilla sommarbi
The Ark - Little dysfunk you
Caesar's Palace - Over 'fore it started

Daniel & Otto


Två av de fem sjukt duktiga killar som var vänliga nog att ställa upp som orkester på SOT:s slutföreställning.
Daniel (vänster) och Otto (höger) har en alldeles egen studio i Täby som heter One Touch Edit, där man kan hyra in sig för att spela in sin musik. De har även ett grymt band vid namn Klotterbollen 2 som gjorde en grym premiärspelning på Kafé 44 i början av juni. Det slog mig inte förrän nu att dessa pojkar, som inte bara är oerhört talangfulla utan även jävligt trevliga, naturligtvis förtjänar en Dagens hunk-utmärkelse. Grattis pojkar!
One Touch Edits hemsida
Klotterbollen 2 på Myspace

Chockkondom

Vet inte om ni kan se den, men den där jävla kondomreklamen med ljud som de envisas med att spela på blogg.se:s bloggar just nu håller på att skrämma livet ur mig varje gång! Sitter med hörlurar för att inte störa mutti och pappsen som sover, det blir liksom chockmusik direkt in i hörselgången så fort man surfar in på en blogg.
Skäms!

Bobby hjärta Buffy

Ytterligare en ny kategori är på gång! Hannah tyckte att jag skulle ägna en hel kategori åt "Buffy the vampire slayer", och det gör jag ju så gärna. Den kommer att vara upplagd på följande vis:
Varje inlägg behandlar en säsong av serien - kortfattad handling, favoritavsnitt, citat, recension, favoritkaraktär.
Det kommer bli precis lika nördigt som det låter. Hurra!
Som tur är så behöver man ju inte läsa det om man inte vill.

Snart blir det (för Hannah hett efterlängtad) premiär.

T.V Carpio - I wanna hold your hand

En fullkomligt lysande version av Beatles klassiker, ur filmen "Across the universe" som är en musikal byggd på just Beatles-låtar. Som en "Mamma Mia!" fast med fyra engelsmän istället för fyra svenskar.
Lyssna och njut. Och se filmen!


Linus Thörnblad



Att Stefan Holm lägger av med höjdhopp känns mindre trist när man vet att han har efterföljare som Linus. Puss!

Vinteröde

Jag kikade in på haket.com, ett skribentforum som jag hängde mycket på förr i tiden när jag försökte vara emo-wannabe. Där fanns ännu mina gamla alster kvar som jag skrev 2003, vilket inspirerade till en ny bloggkategori: "I skrift".
Jag kan ju lika gärna slänga ut mina gamla texter här liksom!

Först ut blir en rimdikt som jag skrev med viss hjälp av Regina.
Den heter kort och gott "Vinteröde".
Vinteröde

Snögubbe i kyla står
nerför snökind rinner tår
Snömans huvud pryds av hatt
lika svart som vinternatt
Stenmunnen så tvunget ler
snömans tårar ingen ser
morotsnäsa snyftar tung
faller ner mot snötäckt ljung
Ingen höra snömans gråt
vem hör ljudlös klagolåt?
Halsduken har frusit fast
kalla handen håller kvast
Ledsna ögon utav sten
faller neråt en och en
tvunget leende försvinner
snöansikte sakta rinner
Snöman aldrig mera le
kan ej vinterlandet se
Ingen känner snömans smärta
sakta smälter vinterhjärta
Hatten glider långsamt ner
ledsen snöman finns ej mer



Söt va?

Michael Osborne

Michael Osborne
Michael Osborne är en amerikansk rugbyspelare och bilden är ifrån en kalender med just avklädda rugbyspelare.
I brist på annat - varför inte?

Minnen



Jag är så nördigt sentimental just nu.
Men jag älskar.



("Ingen kommer undan" finns för övrigt på dvd nu, i min ägo. Om någon som missat den vill se den så går det att ordna)


Så hos mig vill jag att stunden stannar

Och plötsligt var man gotlänning igen. För första gången på sex år. För nu är jag nämligen skriven på Gotland igen, för adressändringens skull. Och så blir det billigare att åka båt sen också.

Och nu ska jag blogga. Jag fick till och med tips om en sprillans ny kategori som jag tänker starta inom kort. Måste bara acklimatisera mig här först och komma i ordning.

Sen ska det bloggas och skrivas musik, har jag bestämt.


I veckan tog jag farväl av mina älskade Stockholmsvänner. SoT har börjat spridas för vinden, och det känns riktigt jobbigt.



Delar av SoT i Rättvik.


Tova bjöd oss till Uppsala på Valborg.


Kim och Philip. Kärlek.


Samra, jag och Kim i en konstig position.


Och hela SoT (med Alejandra bakom kameran och Love på vift) hemma hos Svante på Gärdet.

Jobba hej, jobba hå

Imorgon ska jag jobba! Hoppar in istället för Frida på en skolinformation i Hägersten, hela tre lektioner! Känns skönt med lite extra cash.

Jag vet att jag är sämst på att blogga just nu, men nu sista veckan i huvudstaden så är det som sagt så många man vill träffa och så mycket att få gjort. Men väl på Gotland blir det blogga av, det kan jag lova!

Klockan är 00.00 och jag ska upp 06, så det är dags att nanna.

RSS 2.0