Säsong 5 - Slutet?


Willow, Giles, Buffy, Tara, Dawn, Xander, Spike, Anya, Riley.


Resumé
Buffy, Willow och Oz började på universitetet i Sunnydale. Willow och Oz gjorde sig hemmastadda medan Buffy hade svårt att vänja sig vid det nya studentlivet och sin nya irriterande rumskamrat Kathy (som förstås visade sig vara en demon). Xander återvände från sin misslyckade biltripp som skulle ta honom genom alla delstaterna, och han började hanka sig fram på olika skitjobb tills han slutligen hittade sitt kall i byggbranschen. Han blev slutligen också tillsammans med ex-demonen Anya.
Giles levde ungkarlsliv efter att ha mist både sitt Watcher-jobb och sitt bibliotekarie-jobb. Gängets nya "högkvarter" blev, i brist på annat, Giles vardagsrum.
Spike återvände till Sunnydale med nya puckade flickvännen Harmony (före detta fjortisvän till Cordelia som blev förvandlad till vampyr på high school-examen). Han blev snabbt tillfångatagen av en underhordisk militärstyrka vid namn "The Initiative", som planterade in ett chip i hans hjärna som orsakade honom enorm smärta varje gång han ens försökte skada en mänsklig varelse. Den "kastrerade" Spike rymde och sökte hjälp hos Buffy och de andra, som motvilligt gick med på att gömma honom i utbyte mot information om militärstyrkan.
Samtidigt fann Buffy kärleken i hunken Riley, som visade sig vara en av Initiative-soldaterna. Willow i sin tur fick sitt hjärta krossat av Oz, som obönhörligt drogs till en kvinnlig varulv vid namn Veruca. Han tvingades dock döda henne när hon hotade Willows liv. Oz bestämde sig därefter för att resa bort och hitta en lösning på sitt varulsvproblem. I hans frånavro träffade Willow den blyga Tara i sin wicca-grupp, och deras gemensamma intresse för magi band dem samman och de blev ett kärlekspar.
The Initiatives ledare, Maggie Walsh, visade sig ha onda planer och hade i hemlighet skapat en hybrid mellan människa, demon och robot. Hybriden, vid namn Adam, dödade dock sin skapare och planerade att skapa en hel armé av sin egen sort. Genom magi förenade Giles, Willow och Xander sina väsen med Buffys, som på så sätt blev überstark och kunde besegra Adam efter en spektakulär strid.
Säsongen avslutades med avsnittet "Restless", där Buffy, Willow, Giles och Xander somnar framför teven och alla får möta The first Slayer, som försöker döda dem i deras drömmar.


Rollista
Buffy Summers - Sarah Michelle Gellar
Xander Harris - Nicolas Brendon
Willow Rosenberg - Alyson Hannigan
Rupert Giles - Anthony Stewart Head
Anya Jenkins - Emma Caulfield
Riley Finn - Marc Blucas
Spike - James Marsters
Dawn Summers - Michelle Trachtenberg
Tara MacClay - Amber Benson
Joyce Summers - Kristine Sutherland
Glory - Clare Kramer
Ben - Charlie Weber



Handling
Giles köper The Magic Box, magiaffären som fått utstå otaliga attacker under seriens gång. Samtidigt finns plötsligt Buffys yngre syster Dawn med i handlingen. Spike blir en allt mer integrerad medlem i gänget och når nya, överraskande insikter om sig själv. Joyce Summers får tampas med en hjärntumör. Buffy börjar med hjälp av Giles att forska mer i sin roll som Slayer, och inleder en mer djupgående träning. Samtidigt hotas tillvaron av en mäktig varelse som kallas "The Beast", som sägs leta efter en mystisk nyckel.


Recension
Det här är en av de två absolut bästa säsongerna av "Buffy". Joss Whedons tanke från början var att detta skulle vara den sista säsongen, då kontraktet med Warner Bros hade löpt ut. Men så kom UPN och ville fortsätta serien, och Joss tackade ja. Och därmed tog serien en mörkare vändning.
Men redan här i säsong 5 märker man att serien mognat avsevärt. Här står framförallt familjen i fokus, där både banden i Scooby-gänget och i familjen Summers stärks. Här återfinns också den värsta fienden som våra hjältar någonsin ställts inför. Ja, det känns verkligen som en uppbyggnad mot slutet, och när sista avsnittet väl är över så känns en fortsättning fullkomligt omöjlig.


Favoritavsnitt
-Real me
Här introduceras Dawn, genom hennes egna ögon. Hon är vår berättare genom hela avsnittet, och vi får betrakta Scooby-gänget ur hennes synvinkel. Roligt och effektivt sätt att integrera henne i serien.

-No place like home
Avsnittet där Buffy börjar ana att något inte står rätt till med Dawn. Kusligt och spännande. Här drabbar hon också samman med "The Beast" för första gången. Huvudintrigen i säsongen avslöjas, kan man säga.

-Family
Taras förflutna hinner ikapp henne när hennes familj kommer för att föra henne tillbaka hem. Här befästs den starka vänskapen mellan huvudkaraktärerna. Superfint.

-Listening to fear
Joyces hjärntumör ska opereras bort, och innan börjar den orsaka hallucinationer och ett nästan dement beteende hos mamma Summers. Samtidigt jagar gänget en utomjordisk varelse som bara attackerar psykpatienter...

-Triangle
Spänningen mellan Willow och Anya når sin kulmen när de råkar frambringa ett argsint vikingatroll, som till råga på allt råkar vara Anyas ex-pojkvän...

-Checkpoint
The Watchers Counsil kommer på besök till Sunnydale för att sätta Buffy på prov i syfte att säkerställa att informationen de har om "The Beast" är i säkra händer.

-Blood ties
Dawn får reda på sitt ursprung och rymmer. Sjukskötaren Ben visar sig bära på en mörk hemlighet.

-The body
Kanske det bästa avsnittet någonsin. Hela gänget lamslås när en central person i deras liv dör. Avsnittet är gjort helt utan musik och med många långa tagningar. Ensemblen spelar på toppen av sin förmåga.

-Forever
Sorgearbetet fortgår, och alla har olika sätt att hantera förlusten. Dawn går över gränsen.

-Intervention
Spike anlitar robotmakaren Warren som tillverkar en Buffy-robot åt honom. Buffy-humor i sin bästa form. Sarah Michelle Gellar ser ut att stormtrivas.

-Tough love
Willow och Tara har sitt första riktiga gräl, vilket får förödande konsekvenser.

-Spiral
Gänget flyr efter att The Beast luskat ut Nyckelns sanna identitet. De jagas samtidigt av en armé vars uppgift är att förgöra Nyckeln innan The Beast får tag i den.

-The gift
Säsongsavslutningen, där Buffy slutligen inser sin roll och sitt öde.



Favoritkaraktär
Anya är fortfarande en favorit, då hon fortsätter att underhålla och beröra med sina klumpiga och okänsliga kommentarer. Tara är min andra favorit, då hon ger en väl behövd balans till gruppen. Dessutom är hon och Willow det finaste paret jag har sett i tv.

Kommentarer
Postat av: Hannah

Bobby! Du har mixat säsong 4 och 5, resumén är säsong 4 och resten säsong 5!

2010-08-13 @ 15:19:49
URL: http://lohannah.blogg.se/
Postat av: Hannah

Fast jag är så trött så jag fattade inte att de v just en resumé. Ska sova nu.

2010-08-13 @ 15:22:43

Kommentera för bövelen:

Här kan du ju skriva ditt namn. Eller nån annans, I don't care
För er som är lata men trogna läsare

Din e-post please. Om du törs!

Jag vill också läsa bloggar:

Din alldeles egna lilla kommentar:

Trackback
RSS 2.0