Säsong 4 - College life



Oz, Giles, Xander, Riley, Buffy, Spike, Willow

Resumé (SPOILERVARNING)
Efter att ha dödat Angel och blivit utkastad av sin mamma flydde Buffy till sin gamla hemstad Los Angeles där hon försörjde sig som servitris på ett sjaskigt fik, medan Willow, Xander, Oz och Cordelia gjorde sitt bästa för att hålla vampyrpopulationen nere hemma i Sunnydale. En tripp till en helvetesdimension fick dock Buffy att inse var hon hör hemma, och hon återvände hem och förenades med sin mor och sina vänner.
Den nya Slayern Faith dök upp och representerade en ny syn på Slayer-titeln. Hon och Buffy kom inte överens, och efter att Faith av misstag råkat döda en människa (som hon trodde var vampyr) gick det så långt att hon sällade sig till Mayor Wilkins lag och blev hans högra hand.
Angel återvände från helvetet, och det uppdagades så småningom att det var "The First Evil", roten till all ondska, som fört tillbaka honom i syfte att använda honom som det ultimata vapnet mot Buffy. Hans själ var fortfarande intakt, och The First misslyckades. Buffy och Angel blev åter ett par, men mot slutet av säsongen gjorde Angel slut eftersom han insett att deras förhållande i det långa loppet ändå var dödsdömt och att Buffy förtjänade ett "riktigt" förhållande.
Joyce kämpade för att vänja sig vid att ha en Slayer till dotter.
Xander och Willow fick plötsligt ihop det och hade en affär, något som krossade Cordelia och (i slutändan) stärkte Willows och Oz's relation.
The Watchers Counsil ansåg att Giles blivit för emotionellt bunden till Buffy och sparkade honom som Watcher. Istället anlände Wesley, en präktig och regelmässig engelsman som fick kämpa hårt för att vinna minsta förtroende från Buffy och de andra. Särskilt som Giles fortfarande var en del av gruppen och jobbade vidare som bibliotekarie. Efter att en av Wesleys order gett förödande resultat, avsäger sig Buffy allt samröre med The Counsil.
Buffy fick överraskande höga poäng på sina SAT-prov och kom in på ett Ivy League-college. Men hennes plikt som Slayer tvingade henne ändå till slut att välja ett lokalt college. Willow, som kunde välja och vraka bland all världens colleges, valde även hon att stanna i Sunnydale för att fortsätta hjälpa Buffy i hennes kamp mot ondskan. Xander, vars usla betyg inte gav honom tillträde till ett enda college, planerade istället en roadtrip genom alla USAs femtio stater.
Cordelias pappa blev fälld för grovt skattebrott vilket lämnade den tidigare stenrika familjen helt utblottad, och inte heller Cordelia kunde längre börja på college. Hon flyttade istället till Los Angeles för att bli skådespelerska.
Efter en otrolig fight mellan Buffy och Faith hamnade den senare i koma, utan hopp om att någonsin vakna igen. Scooby-gänget och en mindre armé av Sunnydale High-studenter slogs tillsammans mot Mayor Wilkins och hans gäng på examensdagen och blev tvungna att spränga hela skolan i luften för att besegra den demoniske borgmästaren.
Angel lämnade staden för att göra det lättare både för sig själv och för Buffy.


Rollista
Buffy Summers - Sarah Michelle Gellar
Xander Harris - Nicolas Brendon
Willow Rosenberg - Alyson Hannigan
Cordelia Chase - Charisma Carpenter
Rupert Giles - Anthony Stewart Head
Daniel "Oz" Osbourne - Seth Green
Spike - James Marsters
Riley Finn - Marc Blucas
Anya Jenkins - Emma Caulfield
Tara Maclay - Amber Benson
Professor Maggie Walsh - Lindsay Crouse
Harmony Kendall - Mercedes McNab
Joyce Summers - Kristine Sutherland
Faith Lehane - Eliza Dushku
Angel - David Boreanaz
Adam - George Hertzberg

Handling
Säsong 4 handlar väl om steget in i vuxenvärlden, kan man säga. Buffy flyttar in i korridor och tvingas dela rum med en allt annat än lätthanterlig rumskamrat. Hon får även kämpa med att acklimatisera sig till universitetet i stort med nya klasser och nya människor. Hon har hjälp av Willow och Oz, som också blivit kvar i Sunnydale. Xander återvänder från en misslyckad USA-roadtrip och hankar sig fram på diverse småjobb.
Giles är arbetslös och lever ungkarlsliv. Och Spike återvänder till staden för att hitta ett mytologiskt vapen, men saker och ting blir inte som han tänkt sig...
Buffy träffar hunken Riley och blir förälskad, och börjar samtidigt undersöka de mystiska kamouflerade soldater som tycks dyka upp här och var i staden.
Oz varulvsproblem når sin kulmen, och Xander träffar ex-demonen Anya. Dessutom vaknar en hämndlysten Faith upp ur sin koma...


Recension
Den här säsongen känns som någon slags övergångsfas, vilket jag också tror är meningen. Vi får ju följa karaktärerna under en övergångsfas i livet där alla genomgår stora förändringar. Scooby-gänget känns plötsligt instabilt, lojaliteter sätts på prov och efter att i tre år haft Sunnydale Highs bibliotek som central punkt får nu Giles gråa vardagsrum agera högkvarter. Vuxenvärlden tränger sig på, och framförallt Willow utvecklas väldigt mycket.
Riley Finn, Buffys nya kärleksintresse, är snygg men inte mycket mer. Han är, i mina ögon, en manschauvinistisk stereotyp och jag fattar inte riktigt vad Buffy ser i honom. Men han tillför krydda till serien och har enorm betydelse för handlingen (förstås).
De största nya tillgångarna är dock Spike och Anya. Spikes minst sagt taggiga, motvilliga men ändå smärtsamt nödvändiga relation till Buffy och resten av gänget är en fröjd att följa. Och Anya får stå för den plumpa humor som Cordelia tidigare varit okrönt drottning av.
Säsong 4 har en av seriens blekaste bad guys, demon-robot-hybriden Adam. Men det glömmer man snabbt när man ser säsongsavslutningen "Restless", som är ett av de bästa avsnitten i hela serien. Det utspelar sig till största delen i Buffys, Giles, Willows och Xanders drömmar och är läskigt, roligt och sjukt välgjort.


Favoritavsnitt
-The Freshman
Första avsnittet i säsongen gillar jag mest för dess humor. Buffy har svårt att anpassa sig till collegelivet och martyr-surar när hon märker att både Oz och Willow verkar stormtrivas på nya skolan. Mötet med hennes rumskamrat Kathy är underbart, och vampyren Sunday spelas med bravur av Katharine Towne.

-Fear itself
Halloweenavsnittet där gänget går på maskeradfest i ett "skräckhus" som visar sig vara verkligare än de anat. Anyas kaninfobi introduceras på ett lustigt och genialiskt närmast omärkbart sätt. Och Oz maskeradkostym är oslagbar. 

-Wild at heart
Det sorgligaste avsnittet i hela säsongen, där Alyson Hannigan spelar skjortan av alla de andra. Underbart.

-Pangs
Humor på hög nivå när Buffy desperat försöker slutföra en Thanksgivingmiddag för sina vänner och samtidigt besegra en amerikansk urinvånares ande som vill hämnas orätterna som nybyggarna begick mot hans folk.

-Something blue
Humoravsnittet #1 i säsongen. Willow underskattar sina magiska förmågor och plötsligt blir allt hon säger verklighet.

-Hush
Det enda avsnittet som blivit Emmynominerat för bästa manus. Här attackeras staden av sagodemonerna The Gentlemen som stjäl allas röster för att ingen ska kunna skrika när de skär ut deras hjärtan. Under större delen av avsnittet finns det alltså ingen dialog, utan karaktärerna tvingas kommunicera på andra sätt. Här introduceras även Tara, en av mina favoritkaraktärer.

-Who are you?
Faith har vaknat ur sin koma och med hjälp av en manick som The Mayor lämnat efter sig åt henne lyckas hon byta kropp med Buffy. Sjukt häftigt att se Sarah Michelle Gellar och Eliza Dushku byta roller med varandra.

 -Where the wild things are
Under en fest råkar Buffy och Riley väcka osaliga andar till liv genom att, tro det eller ej, ha sex. Deras "älskog" blir som en generator för övernaturliga händelser, och det blir upp till Scooby-gänget att rädda dagen. Spännande och läskigt!

-Primeval
Den egentliga säsongsavslutningen skulle man kunna säga, eftersom den maffiga slutstriden sker här. Giles, Willow och Xander förenar sig med Buffy genom magi och de fyra bildar tillsammans en super-Slayer. Fighten mellan super-Buffy och Adam är grymt häftig.

-Restless
Drömavsnittet, där våra fyra huvudpersoner får lida konsekvenserna av sin magiska sammansmältning. Vackert, roligt, kryptiskt och läskigt. David Lynch skulle vara nöjd. Och det hintas friskt om händelser i framtida säsonger.


Favoritkaraktär
Anya förstås! Hon gjorde entré som hämnddemon i avsnittet "The wish" i säsong 3, men efter att ha blivit besegrad av Giles blev hon som straff (åter) förvandlad till människa efter över 1000 år som demon. Hennes brist på kunskap om hur man "bör" uppföra sig som människa är så sjukt kul att man skrattar högt åt hennes uttalanden som är både överkorrekt formulerade och pinsamt ohyfsade. Precis som med Cordelia tycker jag att hon får för lite utrymme jämfört med de andra.

Citat


Kommentarer
Postat av: Hannah

ååh så sjukt sugen man blir på buffymarathon!

2010-01-23 @ 00:22:54
URL: http://lohannah.blogg.se/

Kommentera för bövelen:

Här kan du ju skriva ditt namn. Eller nån annans, I don't care
För er som är lata men trogna läsare

Din e-post please. Om du törs!

Jag vill också läsa bloggar:

Din alldeles egna lilla kommentar:

Trackback
RSS 2.0